14 C
Vinkovci
Petak, 23. veljače 2024.

Los Lobos – Kiko (1992.)

Više od autora

- vl promo-

Los Lobos - Kiko (1992) [cover]Od ‘samo još jednog benda iz istočnog Los Angelesa’ za ‘svadbe i sprovode’, rekao bi Bregović, do statusa jednog od svirački najcjenjenijih, najuglednijih i najštovanijih američkih sastava, Los Lobos odradili su tisuće i tisuće koncerata, među ostalim i prije sedam godina u Zagrebu.

Iako su pred oči i uši šire javnosti iskočili tek 1984. s antologijskim albumom ‘How Will The Wolf Survive’, povijest Los Lobosa seže sve do 1973. kada David Hidalgo, Louie Perez, Cesar Rosas i Conrad Lozano u srednjoj školi Garfield High u istočnom Los Angelesu osnivaju bend s kojim počinju svirati po lokalnim restoranima, vjenčanjima i tulumima. Umjesto oružjem svoju su ‘bandu’ promovirali instrumentima i pozivanjem na tradiciju, sve do rock & roll pionira Ritchieja Valensa (Richard Steven Valenzuela) čiju su ‘La Bambu’ obradili 1987. za istoimeni film o tom prerano poginulom glazbeniku i osnivaču Chicano pokreta. Chicano kao etnički, kulturni, socijalni i politički pokret meksičkih imigranata i njihovih potomaka u Americi ostala je najsnažnija odrednica Los Lobosa, ali ne i jedina.

Los Lobos svoj javni identitet kao bend stječu u okviru roots-rock revivala u prvoj polovici 80-ih, zajedno s bendovima poput The Blastersa, The Long Rydersa, The Fabulous Thunderbirds, Jason & The Scorchersa, X, The BoDeansa, Green On Red, Lone Justice i drugih. Dobar dio njih bio je inspiriran energijom punk-rocka, ali korijeni su im sezali mnogo dublje. U slučaju Los Lobosa, taj glazbeni melting pot uključivao je Tex-Mex, norteno, conjunto i tradicionalnu meksičku glazbu, rhythm & blues, country, folk i 50’s rock & roll te razne derivate i podžanrove koje su često ‘iskopavali’ ili miješali njihovi suradnici Ry Cooder i T-Bone Burnett.

Los Lobos - Kiko (1992) [St]


Zahvaljujući albumu ‘How Will The Wolf Survive?’ Los Lobos osvajaju Grammy za najboljeg meksičko-američkog izvođača, ali dijele i prvo mjesto s Bruceom Springsteenom kao najbolji izvođači godine po izboru magazina Rolling Stone. Vrlo dobar nastavak s albumom ‘By The Light Of The Moon’, ekstatičan mini-album na španjolskom ‘La Pistola Y Corazon’, globalni hit s obradom ‘La Bambe’ i uzbudljivi koncerti pretvaraju Los Lobos u svjetske rock zvijezde. Tada često nastupaju i kao support Dylanu i The Grateful Deadu.

‘Kiko’ i ‘The Neighbourhood’ bili su neočekivani, gotovo apstraktni, ali i genijalni albumi jednog roots-rock benda, a ako su donekle i pali u kvaliteti u krajem 90-ih, Los Lobos u prvoj dekadi ovog stoljeća objavljuju tri sjajna albuma (Good Morning Aztlan, The Ride i To-wn And The City) te fascinantan DVD ‘Live At Fillmore’. Ipak, nakon godina iščekivanja još je zanimljiviji moment u kojem nam dolaze Los Lobos. Naime, David Hidalgo svojom je harmonikom snažno obilježio Dylanove posljednje albume. [Aleksandar Dragaš, Jutarnji list, 2010]

Izdavač: Slash / London Records / Dancing Bear, 1992.

LOS LOBOS: KIKO AND THE LAVENDER MOON [1992]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno