16 C
Vinkovci
Petak, 2. lipnja 2023.

Loše prehrambene navike i manjak aktivnosti dovelo do toga da svako treće dijete ima problema s prekomjernom težinom

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Predstavljeni su rezultati istraživanja o praćenju debljine kod djece u Hrvatskoj u godini 2018./2019. koje se održalo od veljače do travnja prošle godine, a u kojem je sudjelovalo više od 5000 učenika.

Rezultati su provedenog testiranja poražavajući, svako treće dijete u Hrvatskoj u dobi od 8 godina ima prekomjernu tjelesnu težinu.

„U dobi od 8 godina imamo 33,1 posto djevojčica s prekomjernom tjelesnom masom. Što se tiče dječaka, njih je 37 posto”, otkrila je voditeljica istraživanja za Hrvatsku Sanja Musić Milanović. Ukupno je 35 posto djece s prekomjernom tjelesnom težinom. Po regijama prednjače djeca na Jadranu i u kontinentalnoj Hrvatskoj, dok najmanje problema s prekomjernom težinom imaju djeca u Zagrebu. Istraživanje je pokazalo da su djevojčice danas deblje u usporedbi s rezultatima istraživanja provedeno 2015. godine, ali kod dječaka je zabilježen pad za 2 posto.

Kad je riječ o prehrambenim navikama hrvatski osmogodišnjaci ne dosežu preporučeni unos voća i povrća, a problem je i taj da djeca više puta tjedno uopće ne uzimaju najvažniji obrok u danu, doručak.


„Smanjili smo postotak djece koja ne jedu voće svaki dan, ali je i dalje dramatičan. Više od 60 posto djece ne jede voće”, poručila je Sanja Musić Milanović. S druge strane zaslađene sokove kao najčešće izvore skrivenih i praznih kalorija u djece četiri i više puta tjedno pije 37 posto djece.

Što se tiče navika tjelesne aktivnosti i sjedilačkih ponašanja, istraživanje je utvrdilo da oko polovica djece odlazi i vraća se iz škole pješice ili nekim drugim aktivnim prijevozom, dok ostala djeca u školu dolaze motoriziranim vozilima. Hrvatski osmogodišnjaci svakoga dana provode vrijeme u aktivnoj igri na otvorenom u skladu s preporukama za tjelesnu aktivnost djece. Prema tome, jedan sat ili dulje u aktivnoj igri tijekom radnog tjedna provodi 91 posto djece te vikendom njih 97.5 posto.

Sukladno tome, ciljane intervencije usvajanja zdravih navika i prevencije prekomjerne tjelesne mase i debljine trebale bi se temeljiti na poticanju utvrđenih pozitivnih navika provedbe slobodnog vremena na otvorenom u aktivnoj igri s ciljem smanjenja vremena provedenog u sjedilačkim aktivnostima, posebno pred ekranima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno