7 C
Vinkovci
Srijeda, 5. listopada 2022.

Luka Vukovar – generator razvoja

Više od autora

- vl promo-


Željko Komljenović
Željko Komljenović
zeljko.komljenovic@novosti.hr

Vodeći ljudi grada Vukovara posjetili su Luku Vukovar kako bi zajedno s čelnicima tvrtki predstavili uspješno poslovanje Luke Vukovar i Lučke uprave.

Tijekom 2018. godine u vukovarskoj luci pretovareno je 342.000 tona tereta što je za 37,4 posto više nego godinu dana ranije. Rast pretovara bilježi se i u tekućoj godini pa se tako u prva 4 mjeseca 2019. godine pretovar u Luci Vukovar u odnosu na isto razdoblje 2018. godine povećao 101 posto.

Luka Vukovar najveća je luka na unutarnjim vodama i jedina je luka u Hrvatskoj smještena na desnoj obali Dunava, prometnoj žili kucavici Europe. Generator je gospodarskog razvoja istočne Hrvatske, a i gospodarstvo Bosne i Hercegovine velikim se dijelom oslanja na njen rad. Nalazi se na sjecištu nekoliko važnih hrvatskih, ali i europskih koridora, a sama Luka Vukovar nalazi se na paneuropskom prometnom koridoru VII, koji je unutarnji plovni put Dunavom od Njemačke do Crnog mora i plovan je 365 dana u godini.

U Luci Vukovar trenutno je zaposleno oko 70 djelatnika, ali se povećanjem obima posla planiraju i daljnja zapošljavanja. Zaposlenici su tijekom protekle godine imali prosječnu neto plaću od 4.956 kuna, imali isplaćene regrese, božićnice i uskrsnice. Pokrenuli su i svoje demografske mjere pa radnicima za prvo dijete isplaćuju 5.000, za drugo 7.500, a za treće 10.000 kuna.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava pohvalio je rad ovih tvrtki te naglasio kako u Republici Hrvatskoj nedostaje svijest da je ona podunavska zemlja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno