Godišnje Nagrade “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja dodijeljene su danas na svečanosti u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Niki Rusijan iz Pazina i Magdaleni Dakić iz Vinkovaca, a tom su prigodom laureatkinje istaknule da nitko ne mora biti odlikaš, ali svatko može biti dobar čovjek, ako malo promisli o sebi i drugima.

Nika Rusijan učenica je OŠ Vladimira Nazora u Pazinu, područna škola Karojba Motovun, a Magdalena Dakić Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara u Vinkovcima, koja treći put zaredom daje laureate.

Predsjednica Povjerenstva za dodjelu nagrade Suzana Ritz rekla je da je ovogodišnji natječaj, 11. po redu, bio težak za povjerenstvo zbog velikog broja kvalitetnih kandidata te su stoga dodijelili dva posebna priznanja i jednu stipendiju. Navela je i imena petnaestak kandidata koji su, kako je naglasila, jednako mogli dobiti nagradu te čestitala svima podsjetivši na izreku: “Tko želi nešto napraviti naći će načina, tko ne želi naći će izliku”.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da je to dan borbe protiv nasilja i da su današnji dobitnici heroji, pored Luke Ritza, koji bi, da nije bilo nasilja, danas bio odrastao čovjek u naponu snage.

“Zahvaljujem njihovim roditeljima i obiteljima, koji su uz njihove škole najzaslužniji za podršku njihovim nastojanjima. Takvi svjetionici nam trebaju za širenje tolerancije, humanitarnog rada i nenasilnog rješavanja sukoba.”, rekla je Divjak.

Najavila je da će Ministarstvo svim školama koje su se prijavile na natječaj, a njih je 26, dodijeliti po deset tisuća kuna za razvijanje programa nenasilnog rješavanja sukoba.

“Nasilje često počinje verbalnim nasiljem i tolerancijom govora mržnja i protiv toga moramo dizati glas.”, zaključila je Divjak.

Zahvaljujući se na nagradi Magdalena Dakić istaknula je kako je sretna što pohađa školu koja je ponudila iznimno širok oblik aktivnosti, među inim i školski volonterski klub, te da nije slučajnost da njezina škola treću godinu zaredom daje dobitnika nagrade.

Zahvalila se svima u školi koji su poticali te aktivnosti i doprinijeli da se razvije u osobu koja voli ljude i svijet oko sebe te koji drže da je osoba vrijedna tako važne nagrade koja nosi ime predivnog dečka Luke Ritza.

“Svatko, ali svatko može doprinijeti stvaranju boljeg društva, ako pokuša razumjeti druge i prihvatiti različitosti, jer one su temelj i bogatstvo života.”, rekla je Magdalena zaključivši kako ne moramo biti odlični učenici ili znanstvenici, ali možemo biti dobri ljudi.

Nagrada se sastoji od skulpture, povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od tisuću kuna mjesečno za jednu učenicu/učenika osnovne škole i jednu učenicu/učenika srednje škole. Škola koju pohađa učenik također dobiva posebno priznanje.