9 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Maketarima 13 medalja na dva zagrebačka natjecanja

Više od autora

- vl promo-Organizator 44. Kupa Zagreba i 29. Otvorenog prvenstva Zagreba u raketnom modelarstvu za djecu i mladež je Zagrebački zrakoplovno tehnički savez Rudolfa Perešina, a suorganizator HARS (Hrvatski astronautički i raketni savez) i Zagrebačka zajednica tehničke kulture. Domaćin je, već tradicionalno, bio zrakoplovni klub Aerotika – Zagreb.

Natjecanje je održano 11. lipnja na letjelištu kluba domaćina iz Čeha pored Zagreba. Mlade raketaše od samog početka natjecanja ometao je prilično jak vjetar koji ih je tjerao da uhvate jedan od dva modela kako bi mogli napraviti treći start i ostvariti što bolje rezultate. Modelari su se natjecali u standardnim nacionalnim kategorijama raketa promjera trupa Ø 18 mm, S-3-A rakete s padobranom i S-6-A rakete sa trakom.

Natjecali su se učenici osnovnih i srednjih škola, te klubovi: AAD Zadar, AK „Fenix“ Cerić, ARAK Dubrava-Zagreb, RD Zagreb, MK Savica-Zagreb, KMT Dubrava, OŠ F.K.Frankopan-Zagreb, CTK Dubrava i OŠ Velika Mlaka-Velika Gorica. Za Aero klub „Fenix“ Cerić natjecali su se: Damjan Krajinović, Teo Marjanović, Lara Marjanović i Tia Marjanović, dok su Tomislav Marjanović i Vedrana Marjanović bili tehnička potpora, a Tony Krajinović je bio član sudačkog tima.

Ekipa AK „Fenix“ Cerić osvojila je ekipno dva prva mjesta i pehare, te jednu zlatnu, dvije srebrne i jednu brončanu medalju. “Ekipa je pokazala i dokazala da se rad i trening isplati, a za to su stečena priznanja i motivacija za iduća natjecanja”, poručili su i Fenixa.

Maketarski klub Slavoljub Penkala – Zagreb organizator je 17. KUP-a ZAGREB, a glavni pokrovitelj ove manifestacije tehničke kulture i ove godine bila je Zagrebačka zajednice tehničke kulture, koja se održala u subotu 11. lipnja 2022. godine. Natjecanje je održano u reprezentativnom prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Nakon svih restriktivnih mjera i ograničenja u eri pandemije, maketari iz cijele Hrvatske, kao i gosti iz BiH i Slovenije jedva su dočekali da „odmjere snage“ i ujedno pokažu što su radili u proteklom periodu. Na natjecanje se prijavilo oko 50 maketara s ukupno oko 380 maketa, a svi radovi su svojevrsna mala umjetnička djela. Za pohvaliti je sudjelovanje oko 15-ak maketara juniora s vrlo kvalitetnim radovima.

Vrlo bitan segment, pored samog natjecanja, je druženje maketara, razmjena iskustava i suradnja. Sveukupno je bilo otvoreno 47 službenih kategorija i 4 posebne kategorije. Nakon službene prijave maketa za natjecanje uslijedilo je svečano otvorenje natjecanja.

Boje Aero kluba „Fenix“ Cerić branili su Damir Kuterovac, Darko Krajinović, Mato Barišić, Deagutin Savanović i Mate Rapčan u seniorskoj konkurenciji, a Damjan Krajinović u juniorskoj konkurenciji. Nakon završenog ocjenjivanja maketa uslijedila je podjela diploma i medalja.

AK „Fenix“ Cerić osvojio je ukupno sedam medalja, od toga: Damir Kuterovac zlatnu i srebrnu, Darko Krajinović dvije srebrne i brončanu, Dragutin Savanović zlatnu i u juniorskoj konkurenciji Damjan Krajinović srebrnu medalju.

Maketari maketarske sekcije AK „Fenix“ Cerić nastavljaju s tradicijom osvajanja medalja i u ovoj natjecateljskoj sezoni.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno