Intenzivno ovih dana traju radovi na uređenju dvorišta samostana Svetog Antuna Padovanskog, jednog od omiljenih svetaca koji desetljećima štovatelje Vinkovaca i okolice okuplja u Maloj crkvi.

Njime unazad dvije godine upravlja fra Miljenko Hontić, gvardijan, rodom iz Molva u Podravini. Saživio se s gradom i ljudima te službu oplemenio inicirajući vanjske radove na uređenju platoa kojeg je naveliko načeo zub vremena.

 “Stepenice su se raspadale između vanjska dva kipa Svetog Antuna i Majke Božje. Jednom zgodom sreo sam gradonačelnika baš tu u dvorištu pred kipovima pa sam mu spomenuo, bismo li mi to zajedno mogli riješiti. Samo je dvorište već bilo derutno s mnoštvom rupa uz opasnost da netko ugane nogu. Zahvaljujući njegovu obećanju, a kako bi ovo svetište bilo na ponos grada Vinkovaca i okolice, u tijeku je opločavanje samostanskog dvorišta sa željom da bude još uređenije. Ljudi dolaze sa svih strana na svete ispovjedi i pomoliti se Svetom Antunu,” priča fra Hontić.

         

Radovi su počeli na sv. Jurja i u punom su jeku kako bi do konca svibnja, a pred pripremu samog blagdana, 13. lipnja, bili privedeni kraju.

“Plan je završiti trinaest dana prije proslave Antunova kako bi dvorište bilo uređeno i spremno za naš crkveni god. Ponovno ćemo staviti šator koji se prošle godine pokazao kao pun pogodak s obzirom na epidemiološku situaciju i preporuku misnih slavlja na otvorenom,” najavljuje gvardijan. Konačni izgled novih opločnika bit će u vizuri s malim parkom, opisuje fratar, u nadi kako će se svidjeti dobronamjernicima koji rado pohode ovo mjesto tijekom cijele godine.“U samostan dolaze vjernici iz svih župa, a ono što štovatelje najviše privlači je Sveti Antun. Drugo što ljudima puno znači je mogućnost svete ispovijedi uvijek. Dakle, kada god netko dođe, nas trojica ovdje i naša dva subrata u Vinkovačkom Novom Selu stojimo im na raspolaganju. Izmjenjujemo se i pomažemo si jer smo sad jedan samostan,” poručuje. Vjernici će i ove godine na Antunovo intimno pohoditi vinkovačku Malu crkvu kako bi molitve, zahvale i brige predali ovom svecu, zaštitniku djece i siromašnih.

“Ova crkva, iako mala, uvijek je puna. I ne samo crkva nego i dvorište. Dobrim se prošle godine pokazalo što smo stavili šator za zaštitu od kiše i visokih temperatura što smo također uspjeli uz pomoć Grada i Županije,” zahvalan je vinkovački gvardijan.

„Taj projekt provode samostalno fratri, a mi smo ispred gradske uprave pomogli i podržali,” potvrdio je resorni pročelnik Dalibor Šandrk.

Nedaleko, u Kačićevoj ulici, unazad dvije godine, traju radovi na uređenju gradskog groblja. Nakon sanacije ograde, prošle je godine uređena površina ispred mrtvačnice. Trenutno se radi ispred kapelice Svete Magdalene, uključujući nogostup koji povezuje taj prostor s mrtvačnicom. Plan je zaokružiti ulaz na groblje u reprezentativnu cjelinu, najavljuje Šandrk.