20 C
Vinkovci
Subota, 24. rujna 2022.

Maleni Šimun iz Županje mora na nove operacije

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Šimun Stojanović, petogodišnjak iz Županje koji je ujedinio Hrvatsku zbog urođenih bolesti i amputacije noge, opet mora na operaciju. Ovoga puta u Hrvatskoj, na Rebru, jer su mu prošle godine na kontrolnom magnetu dijagnosticirane dvije izrasline s unutarnje strane neuralnog kanala.

„Riječ je o plakodijima, izraslinama koje su nastale kao posljedica njegove prve operacije spine bifide, koju je imao s nepuna dva mjeseca. To su zapravo dobroćudni tumori, dakle važno je naglasiti da nije riječ ni o kakvim zloćudnim tumorima, već izraslinama koje se moraju ukloniti kako bi se spriječile daljnje neželjene posljedice”, pojasnila je Šimunova majka Martina.

Dodaje i kako je sve pod kontrolom, Šimun se dobro razvija, ne žali se ni na što. Iako, što je stariji, postaje sve više svjestan stanja, pa i bola, ali sve to odlično podnosi i prihvaća. Jedino mu je krivo što ne može poput starije braće igrati nogomet, pa često pita hoće li to ikada moći.

„Šimunovi živci su spetljani na jednoj hrpi, a trebaju biti opušteni, slobodni i imati svoju funkciju. On raste, njegovo tijelo se razvija i sada treba riješiti te neke detalje da ga ništa ne sputava. Nisu samo plakodiji, ima i drugih stvari. Kako raste tkivo, sužava mu se neuralni kanal i u njemu se prekomjerno skuplja likvor pa treba spriječiti da dođe do hidrocefalusa. Osim toga, pratimo ga i zbog epilepsije, na terapijama je stalno”, kaže Martina. Ipak, sve to Šimuna ne sprječava da redovito pohađa vrtić i da se maksimalno druži i socijalizira s drugom djecom.

Podsjetimo kako je mali Šima dječak koji je zbog urođenih bolesti morao ići na amputaciju noge i čitav niz drugih operacija u Ameriku. Rođen je s nedostatkom kostiju, bez čašice u lijevom kuku i bez lijevog koljena te s duplikacijom bedrene kosti. Operirali su mu i kralježnicu zbog spine bifide s kojom je također rođen, a zbog SB ima i prekomjerno aktivan mjehur zbog kojega ga mama pet puta dnevno kateterizira. Sredinom 2019. u Paley Orthopedic&Spine Institutu na Floridi poznati svjetski kirurg Dror Paley nizom je operacija učinio to da Šima prohoda uz pomoć proteze. Amputirana mu je tada noga i namješten kuk, odnosno rezana mu je desna strana kuka te su odrađeni opuštanje mišića i rekonstrukcija stopala. U Americi je dobio malenu ortozu za nogu s kojom je samostalno prohodao. U startu se znalo da će, kako bude rastao, Šimun morati mijenjati ortoze, a jedna košta oko 10 tisuća dolara.

„Sada se spremamo u Poljsku 22. rujna na kontrolu kod dr. Paleya, koji tamo ima jedno krilo bolnice. Ondje mu dolaze na kontrole europski pacijenti, a odrađuje i neke lakše, manje komplicirane operacije, dok one teže i kompliciranije radi u Americi. Imamo i dogovor za operaciju koljena kod njega, ali to smo privremeno stavili sa strane, dok ne riješimo ove izrasline”, dodaje dječakova majka.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno