U rodilištu Opće županijske bolnice Vinkovci pretprošli vikend bilo je poprilično živahno. U tri dana vikenda, naime, rodilo se čak 14 beba, što je, uz sretne roditelje i obitelji, obradovalo i djelatnike bolnice jer je broj djece rođene u ovoj zdravstvenoj ustanovi već niz godina osjetno smanjen u odnosu na ranije.
Vijest o 14 beba rođenih tijekom jednoga vikenda u vinkovačkoj bolnici prije desetak godina možda ne bi privukla veliku pozornost. U današnje vrijeme, međutim, kada je Hrvatska, a posebice istok zemlje, suočena s ozbiljnim demografskim problemima, ovakve vijesti posebno raduju. U 2019. godini, primjerice, u vinkovačkom rodilištu imali su 741 porod, a rođeno je 755 djece budući da je, kao i uvijek, bilo i blizanaca. U 2018. godini rođeno 727 djece, a u 2017. godini 778. Kada se gleda ukupan broj djece rođene u Vukovarsko-srijemskoj županiji u prošloj godini, 1140, sam za sebe dovoljno govori podatak da su samo u vinkovačkoj bolnici prije 9-10 godina imali oko 1100 poroda, dok je 2007. godine, primjerice, u ovoj bolnici bilo nekih 1400 poroda.
“U ovoj godini u vinkovačkoj bolnici do sada se rodilo 246 beba, a poseban je svakako bio nedavni vikend kada nam se tijekom petka, subote i nedjelje rodilo 14 beba. To jedan lijep broj beba u tri dana i nadam se da će se tako nešto ponoviti više puta barem da ne padnemo u odnosu na prošlu godinu ako ništa drugo”, ističe voditelj Odjela za ginekologiju i opstetriciju Zvonimir Juzbašić, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije.
Inače, u posebnim uvjetima rada uslijed epidemije koronavirusa na Odjelu za ginekologiju i opstetriciju u dijelu porodiljstva i kontroliranja trudnoće nisu stajali s radom jer to niti ne mogu, a jedina promjena je primjena posebnih epidemioloških mjeraopreza. Sve je, ističe dr. Juzbašić, proteklo u redu, nije bilo incidentnih situacija i nije bilo trudnica pozitivnih na COVID-19. S popuštanjem epidemioloških mjera, pak, profunkcionirale su sve ambulante, a pacijentice dolaze u određenim terminima. Također, na odjelu se postupno vraća i ostali dio programa. “Sada odrađujemo neke zahvate koji su planirani prije i uglavnom rad se normalizira. Uglavnom kod nas se ne čeka niti na neku dijagnostiku, niti na zahvate, listi čekanja nemamo, nismo ih imali ni prije”, ističe dr. Zvonimir Juzbašić.