I vinkovački osnovnoškolci sada mogu biti kao poznati Zoran Vakula: Uz pomoć meteorološke postaje koja je prošli tjedan stigla u dvorište Osnovne škole Josipa Kozarca, učenici će moći mjeriti i pratiti temperaturu, vlažnost i tlak zraka, količinu i intenzitet padanja oborina, smjer i brzinu vjetra. “Ovo je samo jedan od načina kako nastavu učiniti zanimljivijom i kvalitetnijom”, poručuju iz škole.

Još 2013. godine Osnovna škola Ivana Mažuranića iz Vinkovaca postala je jedina škola u gradu koja ima modernu automatsku meteorološku postaju. Ona je tada uvrštena u mrežu Pljusak.hr – najveću mrežu automatskih meteoroloških postaja u Hrvatskoj i regiji na kojoj su dostupni podaci koje šalju umrežene postaje. Stopama gore spomenute škole krenula je i ona najstarija, Osnovna škola Josipa Kozarca u čijem je dvorištu prošloga tjedna postavljena nova automatska meteorološka postaja. Plan je koristiti ju u redovnoj dodatnoj i izvanučioničkoj nastavi čime će učenici naučiti nešto novo, a pri tome i nastavu učiniti zanimljivijom.

“Na početku godine pitali su nas što bi nam moglo unaprijediti i poboljšati nastavu, pa smo kolegica i ja rekle da bi nam dobro došla automatska meteorološka postaja, kako za geografiju, tako i za druge predmete koji koriste teme vezane uz vrijeme i klimu. Postaja stalno bilježi podatke u realnom vremenu, pa učenici u bilo kojem trenutku mogu saznati podatke o bilo kojem klimatskom elementu, od temperature zraka, tlaka zraka i vlažnosti do smjera vjetra, brzine vjetra, količine padalina i slično”, pojasnila nam je Ana Matić, učiteljica povijesti i geografije.

Postaja se sastoji od vanjske i unutarnje jedinice. Vanjska jedinica postavljena je u dvorištu ispred škole, a unutarnja jedinica u prostorima škole. Vanjska jedinica ima mali solarni panel i bateriju koji omogućavaju kontinuirani i neometani rad, dok se unutarnja jedinica sastoji od mini računala koje je povezano na internet. Stanica prikuplja podatke o osnovnim klimatskim elementima: temperaturi zraka, vlažnosti i tlaku zraka, smjeru i brzini vjetra te količini oborina. Mjerenja se obavljaju u stvarnom vremenu, a podaci su javno dostupni.

Postaja je spojena u mrežu automatskih meteoroloških postaja Pljusak.com čime je omogućen uvid u trenutno stanje atmosfere. Svi podaci su tako dostupni online, pa osim učenika i djelatnika zapravo bilo tko može pogledati podatke o vremenu u Vinkovcima. Osim podataka o trenutnom stanju, ovdje je moguće pronaći podatke zabilježene u proteklih mjesec dana.

“Podatke bilježimo od 2. ožujka i zasad smo vrlo zadovoljni. Djeci je fora što mogu saznati konkretne informacije za njihovo područje jer je postaja doslovno u dvorištu škole. Imamo čak i predviđanja kako će vrijeme biti sljedećih 48 sati, pa mogu pogledati što ih očekuje sljedeća dva dana”, istaknula je Matić.