Kontaktirajte nas

Tema

Mama Palčića: Šok mi je bio vidjeti ga onako sitnog, prikopčanog na sondu za hranjenje i infuziju

Objavljeno

-

Snažna bol u ošitu i gubitak daha tri dana pred porod za Vinkovčanku Rebeccu Slaviček i njezinog sina Palčića označili su početak jedne prave životne borbe. Ali borbe iz koje izlaze kao pobjednici. Povodom Svjetskog dana prijevremeno rođene djece donosimo njihovu priču.

U svijetu se jedno od 10 djece rodi prije vremena. U Hrvatskoj je to više od 2600 djece godišnje, odnosno sedam svakoga dana. Dan je Palčića, heroja najhrabrijeg srca koje kuca u malenim krhkim grudima.

Danas 17-godišnji Max Slaviček rođen je mjesec i pol dana prije predviđenog termina. Do tada je, priča nam njegova majka Rebecca, trudnoća tekla uredno.

„Tri dana prije poroda osjetila sam bol u ošitu, nisam mogla disati, ni jedan položaj mi nije odgovarao i bilo mi je loše. Nekoliko dana prije toga sam bila na zadnjem pregledu i sve je bilo uredu, jedino mi nisu izmjerili tlak, a to će se kasnije pokazati iznimno važnim”, započinje svoju priču Rebecca Slaviček. Doktora je zvala, no njegov odgovor je bio da je prvorotkinja, osjetljiva je i da vjerojatno teže diše jer ju beba udara u ošit. Treći dan nisu prestajali simptomi, a navečer je postalo neizdrživo.

Rebecca je tada živjela u Zagrebu i oko 22 sata hitna pomoć ju je odvezla u zagrebačku bolnicu Merkur. Tamo nisu bili upoznati s njezinom trudnoćom, budući da je za porod odabrala Petrovu bolnicu. Čak na hitnom prijemu nisu ni primijetili da je trudna sve dok nije skinula jaknu i tražila čašu vode. Nakon pregleda prebačen je u rađaonu gdje su joj dali intravenozno lijek za sprječavanje trudova, iako ih nije ni imala. „Osjećala sam da nešto ozbiljno nije u redu jer svatko najbolje poznaje svoje tijelo i organizam”, dodaje.

Medicinske sestre joj nisu izmjerile tlak, kao što to nije učinio ni njezin ginekolog koji je pratio trudnoću, a to će se na kraju pokazati kao iznimno važnim. Izmjerio ga je tamošnji doktor i tlakomjer je pokazivao 190/200 – izjednačavanje tlaka može dovesti do smrtnih posljedica! Nakon toga je uslijedio hitan carski porod, prije kojega je ova hrabra žena anesteziologa pitala hoće li biti sve u redu s bebom, na što je on odgovorio da je sad primarno da spase nju. To je bilo zadnje čega se sjeća.

Kasnije je saznala da su i ona i beba oživljavani tijekom poroda.

„Sljedeće čega se sjećam je buđenje iz anestezije i doktora koji mi je priopćio da je rođen Max u 3:35 sati, da ima 1111 grama i da je dugačak 39 centimetara te da je prebačen u bolnicu na Rebru. Max je tamo proveo skoro mjesec dana u inkubatoru dok nije dostigao dovoljnu težinu za puštanje iz bolnice. Najteže mi je padalo to što nije sa mnom i što ga nisam odmah mogla dodirnuti”, govori ova 43-godišnjakinja.

Prvi put ga je vidjela tek na fotografijama. Šok joj je bio, kaže, vidjeti ga onako sitnog, prikopčanog na sondu za hranjenje i infuziju. Odmah po puštanju iz bolnice na vlastitu je odgovornost otišla kod njega i od svoje se bebe nije odvajala, osim preko noći.

Ističe kako njih dvoje slobodno mogu zajedno slaviti rođendan, s obzirom da su ju morali oživljavati na dan kada je Max rođen.

Danas se ova mama sa suzama u očima sjeća kalvarije koju je prošla, ali i s ogromnim ponosom jer volja za životom njezinog mališana bila je jača od svega. Iako je Max bio Palčić, danas je za glavu viši od svoje mame i na sreću nema posljedica od prijevremenog poroda. „Svjesna sam da nisu svi te sreće i da nas je te noći „netko gore“ čuvao”, dodaje Rebecca i napominje kako su do polaska u osnovnu školu imali redovne kontrole kod pedijatra.

Max je od 9. godine trenirao rukomet i jedinu posljedicu koju je imao, a koja se zna dogoditi kod Palčića, su skraćene tetive na obje noge koje je operirao kad je imao 11 i nakon čega je nakon nekoliko mjeseci oporavka nastavio aktivno trenirati rukomet kao lijevo krilo i golman. Danas je on srednjoškolac i pohađa 3. razred, smjer šumarski tehničar. „Živi život klasičnog tinejdžera, ljubi ga majka”, ponosno i šaljivo će ona.

Upitali smo ju i što bi poručila mama koje prolaze isto:

„Slušajte svoje instinkte i obraćajte pažnju na znakove koje vam šalje vlastito tijelo. Vi same ga najbolje poznajete i reagirajte ako osjetite da nešto nije uredu. Danas bih bila više asertivnija prema liječnicima po tom pitanju, nego prije 17 godina. Ukoliko se dogodi prijevremeni porod, nije kraj svijeta. Slušajte upute pedijatra i redovito idite na preglede i kontrole. Pružite svojim malim kiflicama puno ljubavi i pažnje, to je najvažnije”, poručila je.

„To što je beba rođena kao Palčić ne mora značiti da se neće razvijati jednakom brzinom kao i ostala djeca, Max je pravi primjer za to, moje pravo čudo. Već u prvom osnovne je bio drugi po visini u razredu”, dodaje.

Prema pismu liječnika uzrok je preeklampsija

Preeklampsija je ozbiljna komplikacija u trudnoći koja utječe i na majku i na nerođeno dijete. Žene s preeklampsijom razvijaju visoki krvni tlak i visoku koncentraciju proteina u mokraći, a porast krvnog tlaka često je praćen simptomima kao što su glavobolja, bljeskanje pred očima, zujanje u ušima i vrtoglavica.

Međutim, trudnica može imati povišen krvni tlak i bez simptoma pa je i to  razlog zašto se pri svakom pregledu obavezno mjeri krvni tlak, bilo da ste u ranoj ili kasnoj trudnoći. Hipertenzijom u trudnoći smatra se krvni tlak 140/90 ili viši. Preeklampsija pogađa oko 8,5 milijuna žena godišnje diljem svijeta, odnosno javlja se kod 1 na svakih 20 trudnoća. U svijetu svake godine oko 76.000 trudnica umire od preeklampsije i srodnih poremećaja hipertenzije.

Tema

Bruno Andrijanić je dečko od tradicije, ali i najmlađi čajo u Hrvatskoj?

Objavljeno

-

Napisao/la

    1736 pregleda

„Biti čajo jedna je od najodgovornijih uloga u svatovima i svakako najveća čast”, riječi su vjerojatno najmlađeg čaje u Hrvatskoj Brune Andrijanića. Tradicionalan je to posao u Slavoniji i neobičan svima ostalima, a uz veliku obavezu, kaže Bruno, donosi i obilje zabave, pjesme i smijeha.

Čauš, čavo, oberšicer, ceribaša, buljubaša, barjaktar, vrtopicera, gonikobila ili po našem čajo centralna je figura gotovo svake slavonske svadbe. Iako se s brojem uzvanika smanjuje i potreba za čajom, on je još uvijek jedan od omiljenih običaja brojnih mladenaca koji svoju svadbu jednostavno ne mogu zamisliti bez njegovog vodstva. Priču „s one strane” svatova donosi nam 26-godišnji Bruno Andrijanić, Vinkovčanin koji je čajo postao onoga trenutka kada su ga prijatelji zamolili da vodi njihove svatove. Bio je znatiželjan, zanimalo ga je hoće li uspjeti to odraditi i hoće li biti dostojan te uloge pa je odlučio prihvatiti poziv.

„Ljubav prema ovom običaju rodila se još od ranih godina kada sam prvi puta u svatovima vidio čaju i njegove zadatke. Već tada sam mislio da bih i ja jednog dana mogao obnašati tu ulogu”, ističe Andrijanić. U svijetu čaje je relativno malo, svoje prve svatove odradio je ove godine, no prema dosadašnjim saznanjima Bruno je najmlađi čajo u Hrvatskoj. Razlog tomu vjerojatno leži u činjenici kako je sve manje mladih koji se odlučuju na ovaj potez, a ni slavonski svatovi nisu kakvi su nekada bili – svatovi s 500 ili 600 uzvanika koji pozorno slušaju čajine upute. „Nadam se da neću dugo ostati među najmlađima i da ćemo imati još mladih čaja kako bi se tradicija nastavila”, dodaje.

U svatovima koje vodi čajo mora biti sve „ko po špagi”, on vodi računa o onim najsitnijim detaljima i da protokol ide svojim redom kako bi se mladenci u potpunosti mogli prepustiti tom danu. Povezuje sve aktere svatova, s njima komunicira te ih navodi što slijedi, a jedna od njegovih glavnih uloga je zabavljati i voditi svatove kako bi atmosfera bila onakva kakvom su ju mladenci i zamislili. Formula je zapravo jednostavna, dobar čajo dobri svatovi. „Čajo prije svega mora biti vesela i komunikativna osoba koja je spremna nametnuti svoju važnost i uvjeriti ostale goste da ga slušaju te prate njegove naredbe kako bi sve proteklo u najboljem redu. Osoba je to koja svoje dobro raspoloženje mora prenijeti na ostale goste i imati dobar glas kako bi ga svi jasno čuli”, pojašnjava ovaj diplomirani ekonomist.

Vodi se onom kako je dobra priprema pola uspjeha pa da bi uspješno izvršio zadatak puno toga mora obaviti unaprijed. S mladencima dogovara detalje ceremonije i pozorno sluša sve zahtjeve koje žele u svojim svatovima jer ih na taj dan ne bi trebalo opterećivati pitanjima oko protokola. „Naravno, ako dođe do nekakve neočekivane situacije ja sam tu da ”spasim” stvar i da izvučem situaciju s nekom dosjetkom ili prigodnim bećarcem”, pametno će Andrijanić. Do sada je odradio troje svatove, ali, kako kaže, tek je počeo i nada se da će ih biti puno više.

Radi u struci u Osijeku, a osim primarnog posla i hobija čaje, u slobodno vrijeme bavi se folklorom i proučavanjem folklorne tradicije naše zemlje i dijaspore. U folkloru je od svoje šeste godine i može se reći kako je to bio savršen put koji ga je doveo do ovolike količine ljubavi prema svatovskim običajima. Planira ostati u Slavoniji te i dalje raditi sve ono što sada radi, da staža u obavljanju uloge čaje bude sve više te da folklornu tradiciju prenese na mlađe generacije koje, čini mu se, kao da bježe od nasljeđa svojih predaka.

Nastavi čitati

Aktualno

Petar Šimić: Na raspolaganju sam gradonačelniku, dovest ćemo investitore i otvoriti nova radna mjesta

Objavljeno

-

Napisao/la

    910 pregleda

Imaju 211 zaposlenih, proizvode i izvoze u više od 30 zemalja svijeta, a 2021. godinu završavaju s prihodima većim od 150 milijuna kuna.

Petar Šimić, vlasnik vinkovačkog Grad Exporta, jedan je od onih poslovnih ljudi s autoritetom koji ulijevaju povjerenje. Iza toga je minuli rad dug tri desetljeća, poslovni rezultati i zadovoljni djelatnici.

Tradicionalno, na Županijskoj skupštini zaslužnim pojedincima i uspješnim tvrtkama dodijeljene su županijske nagrade i priznanja, a među nagrađenima je i tvrtka Grad-Export vlasnika Petra Šimića, koja je priznanje dobila za doprinos gospodarskom razvoju županije. Ovaj uspješan vinkovački poduzetnik ujedno je i vijećnik u Gradskom vijeću te predsjednik Odbora za financije i proračun Grada Vinkovaca sa svim potrebnim referencama za takvu odgovornost. Županijsko priznanje za doprinos gospodarskom razvoju odnosno svečanost dodjele nagrada i priznanja bila je prilika, iz prizme dugogodišnjeg poduzetničkog iskustva, prokomentirati trenutnu gospodarsku situaciju u Vinkovcima te one pozitivne, ali i manje progresivne trendove koji su prisutni u javnosti u posljednje vrijeme.

„Stalno naglašavam kako pravim poduzetnicima, ali i onima koji to ozbiljno žele postati, nije potreban nikakav angažman sredstava iz gradskog proračuna. Mi srednji i veliki poduzetnici s područja Vinkovaca očekujemo od Grada upravo ono što aktualna garnitura i čini u posljednjih 4-5 godina, a to je izgradnja infrastrukture neophodne za rast i razvoj gospodarstva. Vrlo je važna u tom smislu podrška gradskih i županijskih institucija. Tu prije svega mislim na gradske obilaznice, nove industrijske zone, kvalitetnu kanalizacijsku i vodovodnu mrežu, nove ceste. To je potrebno poduzetnicima kako bi mogli povećavati kapacitete, napredovati i raditi na novom zapošljavanju. Pozdravljam i mjere kojima se nastojalo pomoći mikro i malim poduzetnicima s određenim sredstvima vezano za poticanje razvoja i zapošljavanja, ali prioritet mora biti osiguranje uvjeta za novi gospodarski zamah“, objašnjava Petar Šimić.

Sudjelujući u radu gradskih tijela često je, kaže, u kontaktu s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem čiji angažman i rad te rad njegova tima izuzetno cijeni, naročito kada je u pitanju promijenjena vizura grada u posljednje četiri godine.

„Trud i rad gradonačelnika i ljudi oko njega na proširenju industrijske zone Zalužje, koju bi trebali ubrzo dobiti od države, rezultirat će stvaranjem temelja za nova zapošljavanja, za otvaranje novih tvrtki te za proširenje odnosno povećanje kapaciteta postojećih. I osobno sam na raspolaganju gradonačelniku i županu, svojim poduzetničkim znanjima, vještinama i poznanstvima potrudit ću se da dovedemo investitore koji će ovdje otvarati proizvodna radna mjesta, radna mjesta s dodanom vrijednošću. Prije svega treba gledati da se u svakom slučaju izbjegnu djelatnosti koje su nisko profitabilne, koje bi donosile mala primanja zaposlenicima. Težimo poslovima s velikom dodanom vrijednošću, u dogovoru s gradonačelnikom idemo prema Njemačkoj i Austriji, prema zapadnoj Europi, s pokušajem da dovedemo njihove tvrtke koje bi došle ovdje jer položaj Vinkovaca je u odnosu na regiju, kao i sam europski kontinent, više nego odličan“, ističe.

Posla je još puno, pogotovo kada je razvoj gospodarstva u pitanju. No, da Vinkovci napreduju i razvijaju se, kaže, ne vide samo oni koji to ne žele vidjeti, a čude ga i pokušaji nekih ljudi koji žele omalovaži sve što se u gradu radi i izgrađuje.

„U Vinkovcima je unazad nekoliko godina odrađeno toliko važnih projekata, mijenja se kompletna vizura grada, obnavljaju se važne građevine i izgrađuju nove. Trebali bi biti ponosni što napokon imamo što ostaviti u nasljeđe mladim generacijama. Ne mogu vjerovati da je nova zgrada knjižnice nekom problem i kamen spoticanja. Bespredmetno je i govoriti treba li jednom gradu knjižnica, a pogotovo kada znamo sudbinu naše stare knjižnice. Umjesto jednog rugla koje smo imali u centru Vinkovaca uskoro ćemo dobiti velebno zdanje koje će biti novo mjesto za druženje, za okupljanje i starih i mladih, za stjecanje novih znanja. I ne samo to, nova prekrasna knjižnica na mjestu gdje je izgorjela stara bit će svojevrsna konačna pobjeda nad onima koji su uništavali naš grad“, poručuje Petar Šimić uz napomenu kako kao poduzetnik mora stati i u obranu mladog kolege koji je projektirao novu zgradu knjižnice.

„Trebali bi biti ponosni što je mladi čovjek, Vinkovčanin, projektirao ovako velebnu zgradu, kao i što knjižnicu gradi građevinska tvrtka iz Vinkovaca. Sredstva tako ostaju u našem gradu, te tvrtke zapošljavaju nove radnike i sve je to jedan veliki stimulans gospodarstvu. Umjesto da podržimo naše sugrađane, da se podrži činjenica kako na cijelom projektu rade isključivo tvrtke s područja grada, ova priča se već tjednima provlači kroz blato. To nije pametno niti korisno za ovaj grad i njegove građane. Imamo situaciju da Vinkovci idu prema tome da budu stvarno jedan prelijepi grad za življenje i to moramo svi podržati i pohvaliti“, naglašava.

Inače, Grad-Export iduće godine slavi čak 30 godina postojanja. Šimić je u poduzetničke vode uplovio kroz proizvodnju lamperije i brodskog poda, u početku je tvrtka zapošljavala 6 radnika da bi do danas dosegli brojku od 211 zaposlenih i godišnjom dobiti od oko 20 milijuna kuna. Projekcije pokazuju kako će 2021. završiti s možda i najvećom dobiti od osnivanja tvrtke, s prihodima većim od 150 milijuna kuna. Bave se isključivo proizvodnjom i izvozom, osnovni posao su im dekorativni paneli, a proizvode i gotova vrata kojih 97% rade za strana tržišta. U ovom trenutku izvoze u 31 državu svijeta i jedni su od rijetkih koji imaju izvoz gotovih proizvoda i u SAD i Kanadu, gdje imaju i prodajne salone. Glavno tržište su im zapadnoeuropske zemlje, prije svih Njemačka i Austrija. U ovoj obiteljskoj tvrtki, u kojoj zajedno rade otac i tri sina te kćer, nastoje svake godine što više investirati u nove tehnologije i razvoj ljudskih potencija. Tako su samo u tekućoj godini u proizvodni pogon investirali više od 30 milijuna kuna. Ipak, ističe osnivač i vlasnik tvrtke Petar Šimić, uz sva ulaganja u nove tehnologije, na prvo mjestu uvijek stavljaju ono što malo tko u Hrvatskoj ima. A to je više od dvije stotine vrhunskih ljudi, zaposlenika s čijim su angažmanom i radom iznimno zadovoljni.

Nastavi čitati

Tema

Vinkovčanin pokrenuo jedinstveni Kamp za mršavljenje u Hrvatskoj

Objavljeno

-

Napisao/la

    8167 pregleda

Kako bi motivirao ljude da svoj život promijene na bolje, Vinkovčanin Danijel Krajinović pokrenuo je jedinstven projekt u Hrvatskoj. Namijenjen je pretilim osobama koje žele izgubiti kilograme, a jedina mana mu je – što nije u Vinkovcima, nego u dalmatinskom Stobreču.

Kada je prije nekih pet godina preselio u Split, nije ni zamišljao da će za samo nekoliko godina postati dio prvog tima koji provodi projekt fitness-turizma u Hrvatskoj. Jedan je od onih koji su svoje mjesto pod suncem našli malo dalje od svojega rodnoga grada, no to ne znači kako onaj slavonski inat ne pretvara u uspjeh. I to veliki. Danijel Krajinović pokrenuo je jedinstveni projekt koji ne postoji u državi – Kamp za mršavljenje smješten u turističkom kampu u Stobreču. Ovaj sportski i lifestyle guru kaže kako je riječ o primorskoj varijanti Života na vagi, no ipak u malo opuštenijoj atmosferi.

“Moram odmah reći da smo jedina fitness-plaža u državi, eto već smo i po tome pioniri. Ima nekog street-workouta i na drugim mjestima, ali samo ovdje, na plaži u sklopu kampa u Stobreču, se može napraviti kompletan trening sa svim potrebnim spravama i rekvizitima. Što se tiče ovog projekta koji sad kreće, inspiriran je Životom na vagi, emisijom koja se ove sezone neće prikazivati. No, zato smo mi tu i svi su dobrodošli”, pojašnjava Krajinović dodavši kako se nada da je Kamp za mršavljenje mjesto u kojemu će ljudi doći oboružani nadom i motivacijom da život promijene nabolje.

“Fitness je moja strast od srednje škole. Kako sam se bavio turizmom zadnje tri godine, došao sam na ideju kako spojiti fitness i turizam. Tražio sam tko se time bavi u Hrvatskoj i vidio rupu na tržištu, odnosno priliku da stvorim nešto novo. Imamo prekrasnu zemlju i velike potencijale za fitness turizam”, rekao je.

Boravak nije biti besplatan, ali će tijekom minimalnog propisanog 21-dnevnog boravka korisnici/vježbači imati smještaj u nekoj od jedinica unutar stobrečkog kampa, zdravu hranu i treninge dvaput dnevno uz popratne zdravstvene kontrole, aktivne izlete i predavanje nutricionista koji je, uz tri trenera, dio stalnog tima. Boravak u Kampu je, pojašnjava, jednostavan, a opet zahtjevan. Cilj je razviti nove navike i ljude naučiti na zdrav život, pa će, uz vježbanje, naučiti i pripremati zdrave obroke.

Slatkiše i alkohol trebalo bi izbjegavati kada je u pitanju zdrav život, a na cigarete uopće ne želi trošiti riječi. Kulen, šunka i ostale slavonske delicije, napominje, potencijalno su opasne za zdravlje i jako kalorične, ali i sam u frižideru ima kulenove seke koje mu šalju roditelji iz Vinkovaca.

“Po statistikama su Slavonci na vrhu liste oboljelih od krvožilnih bolesti povezane s pretilošću i nepravilnom prehranom. Ovdje u Dalmaciji ljudi koliko-toliko jedu ribu i tako čine golemu uslugu organizmu, dok svi koji neumjereno uživaju u kulenu obolijevaju. Dobro, može se malo i to prigristi, ali napominjem: malo”, govori Krajinović i dodaje kako su Hrvati najdeblji muškarci u Europi. “Kad za nekoga kažemo da je “kršan” ili “od brda odvaljen”, to vam u prijevodu znači – pretio. Mi u Kampu izračunavamo indeks tjelesne mase i lako detektiramo je li osoba u ugroženoj zoni. “Kršni” ljudi – surova je istina – umiru ranije, najčešće od krvožilnih bolesti koje su ubojica našeg društva puno nesmiljenija i od Covida”, dodaje.

Kod našeg Vinkovčanina i njegovog tima u Kamp za mršavljenje mogu doći na program od 21 dan ili dulje svi punoljetni ljudi bez obzira na eventualnu veoma poznu dob i kilažu. Dobrodošla su i djeca, ali uz dopuštenje i nadzor roditelja. “I najmlađi su u Hrvatskoj sve deblji, stanje treba iskontrolirati i korigirati u tom smislu čim prije”, sugerira Danijel Krajinović, prvi čovjek prvog hrvatskog Kampa za mršavljenje.

Plan im je od ovoga napraviti turistički brend u Hrvatskoj i svojevrstan benchmark u turističkoj ponudi gdje će svaki bolji kamp ili kompleks smještaja imati u ponudi fitness plažu, odnosno gdje će ponuditi paket aranžman fitness holidays koji je u svijetu tek u začetku i ima ogroman potencijal s obzirom na rastući problem pretilosti. Kampove će otvarati po cijeloj Hrvatskoj na prekrasnim mjestima uz prirodne ljepote i smještaj, kreću u avanturu fitness turizma i time pokušavaju riješiti jedan od najvećih problema današnjice, a to je pretilost. “Rješavamo taj problem na najljepši mogući način, uz to naravno dajemo priliku i svim lokalnim građanima da uživaju u tome”, zaključio je Danijel.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 60 minuta

Vandalizam u općini Andrijaševci: Počastili se pizzom pa devastirali terasu

U noći između 30. studenoga i 1. prosinca više nepoznatih osoba uništilo je terasu, namještaj i vanjski dio zgrade na...

Aktualnoprije 1 sat

Uhićen piroman iz Ivankova, pokušao provaliti i u trgovinu u Vinkovcima

Prvog prosinca u ranim jutarnjim satima policijski službenici zatekli su 23-godišnjaka iz Vinkovaca u provali u trgovini mješovite robe u...

Vijestiprije 2 sata

Vinkovački tornjak najbolji na Priština Cup-u

U sklopu Priština Cup-a održane su 3 izložbe gdje je Bravo Tor Panonicus, brat svjetske prvakinje Betti Tor Panonicus, polučio...

koronavirusprije 3 sata

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 125 nova slučaja zaraze

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 125 novih pozitivnih osoba na COVID-19,...

Vijestiprije 5 sati

Dječji vrtić “Srce Marijino” za osmijeh malenog Tina

Područni objekt „Srce Marijino“ Katoličkoga dječjeg vrtića „Eden“ ovog Božića pokušat će staviti osmijeh na lice jednom posebnom dječaku. Organizirali...

Aktualnoprije 18 sati

Akcija “Biti vidljiv biti siguran” provedena u Županji

Policijski službenici Postaje granične policije Županja, u suradnji s Vijećem za prevenciju kriminaliteta grada Županja, proveli su preventivno – represivnu...

Aktualnoprije 19 sati

Prijatelji životinja pozivaju građane da prijave nedopušteno korištenje pirotehnike

Ove godine stupila je na snagu zabrana nabave i uporabe petardi i redenika iz kategorija F2 i F3, što je...

Aktualnoprije 21 sat

Dodatna obuka policijskih službenika interventne policije iz područja temeljnih prava

U Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima, objavila je Policijska uprava vukovarsko-srijemska, jučer je za policijske službenike i službenice Interventne jedinice...

Najčitanije