7 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Mama Palčića: Šok mi je bio vidjeti ga onako sitnog, prikopčanog na sondu za hranjenje i infuziju

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Snažna bol u ošitu i gubitak daha tri dana pred porod za Vinkovčanku Rebeccu Slaviček i njezinog sina Palčića označili su početak jedne prave životne borbe. Ali borbe iz koje izlaze kao pobjednici. Povodom Svjetskog dana prijevremeno rođene djece donosimo njihovu priču.

U svijetu se jedno od 10 djece rodi prije vremena. U Hrvatskoj je to više od 2600 djece godišnje, odnosno sedam svakoga dana. Dan je Palčića, heroja najhrabrijeg srca koje kuca u malenim krhkim grudima.

Danas 17-godišnji Max Slaviček rođen je mjesec i pol dana prije predviđenog termina. Do tada je, priča nam njegova majka Rebecca, trudnoća tekla uredno.

„Tri dana prije poroda osjetila sam bol u ošitu, nisam mogla disati, ni jedan položaj mi nije odgovarao i bilo mi je loše. Nekoliko dana prije toga sam bila na zadnjem pregledu i sve je bilo uredu, jedino mi nisu izmjerili tlak, a to će se kasnije pokazati iznimno važnim”, započinje svoju priču Rebecca Slaviček. Doktora je zvala, no njegov odgovor je bio da je prvorotkinja, osjetljiva je i da vjerojatno teže diše jer ju beba udara u ošit. Treći dan nisu prestajali simptomi, a navečer je postalo neizdrživo.

Rebecca je tada živjela u Zagrebu i oko 22 sata hitna pomoć ju je odvezla u zagrebačku bolnicu Merkur. Tamo nisu bili upoznati s njezinom trudnoćom, budući da je za porod odabrala Petrovu bolnicu. Čak na hitnom prijemu nisu ni primijetili da je trudna sve dok nije skinula jaknu i tražila čašu vode. Nakon pregleda prebačen je u rađaonu gdje su joj dali intravenozno lijek za sprječavanje trudova, iako ih nije ni imala. „Osjećala sam da nešto ozbiljno nije u redu jer svatko najbolje poznaje svoje tijelo i organizam”, dodaje.

Medicinske sestre joj nisu izmjerile tlak, kao što to nije učinio ni njezin ginekolog koji je pratio trudnoću, a to će se na kraju pokazati kao iznimno važnim. Izmjerio ga je tamošnji doktor i tlakomjer je pokazivao 190/200 – izjednačavanje tlaka može dovesti do smrtnih posljedica! Nakon toga je uslijedio hitan carski porod, prije kojega je ova hrabra žena anesteziologa pitala hoće li biti sve u redu s bebom, na što je on odgovorio da je sad primarno da spase nju. To je bilo zadnje čega se sjeća.

Kasnije je saznala da su i ona i beba oživljavani tijekom poroda.

„Sljedeće čega se sjećam je buđenje iz anestezije i doktora koji mi je priopćio da je rođen Max u 3:35 sati, da ima 1111 grama i da je dugačak 39 centimetara te da je prebačen u bolnicu na Rebru. Max je tamo proveo skoro mjesec dana u inkubatoru dok nije dostigao dovoljnu težinu za puštanje iz bolnice. Najteže mi je padalo to što nije sa mnom i što ga nisam odmah mogla dodirnuti”, govori ova 43-godišnjakinja.

Prvi put ga je vidjela tek na fotografijama. Šok joj je bio, kaže, vidjeti ga onako sitnog, prikopčanog na sondu za hranjenje i infuziju. Odmah po puštanju iz bolnice na vlastitu je odgovornost otišla kod njega i od svoje se bebe nije odvajala, osim preko noći.Ističe kako njih dvoje slobodno mogu zajedno slaviti rođendan, s obzirom da su ju morali oživljavati na dan kada je Max rođen.

Danas se ova mama sa suzama u očima sjeća kalvarije koju je prošla, ali i s ogromnim ponosom jer volja za životom njezinog mališana bila je jača od svega. Iako je Max bio Palčić, danas je za glavu viši od svoje mame i na sreću nema posljedica od prijevremenog poroda. „Svjesna sam da nisu svi te sreće i da nas je te noći „netko gore“ čuvao”, dodaje Rebecca i napominje kako su do polaska u osnovnu školu imali redovne kontrole kod pedijatra.

Max je od 9. godine trenirao rukomet i jedinu posljedicu koju je imao, a koja se zna dogoditi kod Palčića, su skraćene tetive na obje noge koje je operirao kad je imao 11 i nakon čega je nakon nekoliko mjeseci oporavka nastavio aktivno trenirati rukomet kao lijevo krilo i golman. Danas je on srednjoškolac i pohađa 3. razred, smjer šumarski tehničar. „Živi život klasičnog tinejdžera, ljubi ga majka”, ponosno i šaljivo će ona.

Upitali smo ju i što bi poručila mama koje prolaze isto:

„Slušajte svoje instinkte i obraćajte pažnju na znakove koje vam šalje vlastito tijelo. Vi same ga najbolje poznajete i reagirajte ako osjetite da nešto nije uredu. Danas bih bila više asertivnija prema liječnicima po tom pitanju, nego prije 17 godina. Ukoliko se dogodi prijevremeni porod, nije kraj svijeta. Slušajte upute pedijatra i redovito idite na preglede i kontrole. Pružite svojim malim kiflicama puno ljubavi i pažnje, to je najvažnije”, poručila je.

„To što je beba rođena kao Palčić ne mora značiti da se neće razvijati jednakom brzinom kao i ostala djeca, Max je pravi primjer za to, moje pravo čudo. Već u prvom osnovne je bio drugi po visini u razredu”, dodaje.

Prema pismu liječnika uzrok je preeklampsija

Preeklampsija je ozbiljna komplikacija u trudnoći koja utječe i na majku i na nerođeno dijete. Žene s preeklampsijom razvijaju visoki krvni tlak i visoku koncentraciju proteina u mokraći, a porast krvnog tlaka često je praćen simptomima kao što su glavobolja, bljeskanje pred očima, zujanje u ušima i vrtoglavica.

Međutim, trudnica može imati povišen krvni tlak i bez simptoma pa je i to  razlog zašto se pri svakom pregledu obavezno mjeri krvni tlak, bilo da ste u ranoj ili kasnoj trudnoći. Hipertenzijom u trudnoći smatra se krvni tlak 140/90 ili viši. Preeklampsija pogađa oko 8,5 milijuna žena godišnje diljem svijeta, odnosno javlja se kod 1 na svakih 20 trudnoća. U svijetu svake godine oko 76.000 trudnica umire od preeklampsije i srodnih poremećaja hipertenzije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno