Stanje domova za starije i nemoćne osobe na našem području, odlazak umirovljenika u toplice te nabavka ogrjeva za umirovljenike bile su teme današnje sjednice Odbora za skrb o osobama treće životne dobi Vukovarsko – srijemske županije održanoj u prostoru Doma za starije i nemoćne osobe u Vinkovcima.

Govoreći o stanju domova na području županije predsjednik Odbora Mihajlo Tomašković rekao je kako na ovom našem prostoru domova za starije i nemoćne osobe nema dovoljno, a posebno onih kvalitetnih. “Imamo saznanja od naših umirovljenika kako u svim domovima nisu isti kriteriji, a cijene su u pojedinim domovima čak i veće. Stoga tražimo nadzor nad svim domovima na ovom području, kako privatnim tako i onih u državnom vlasništvu kako bi svi imali iste kriterije i nudili kvalitetnu uslugu. Tražimo od nadležnih da obave svoj posao, odnosno inspekcijski nadzor po tom pitanju. Ujedno tražimo da se iznađu sredstva za izgradnju novih domova i to u Županji, Otoku i Vinkovcima, kao i da se poveća kapacitet doma u Vukovaru.”, rekao je Tomašković naglasivši kako je poznato da na našem području ima jako puno roditelja poginulih hrvatskih branitelja, kao i branitelja te oni imaju prednost prilikom smještaja dok će ostali vrlo teško u ovom trenutku dobiti smještaj u dom što je jedan od glavnih razloga zašto traže izgradnju novih domova.

Na sjednici se raspravljalo i o nabavi ogrjeva za umirovljenike, odnosno socijalno ugrožene osobe koje za ovu namjenu dobivaju novac od ministarstva, ali on nije dostatan ni za tri metra ogrjeva. Želja im je da zajedničkom suradnjom jedinica područne i lokalne samouprave i s institucijama socijalne skrbi te šumarijama pomognu najugroženijim kategorijama umirovljenika.

Na sjednici je bilo govora i o realizaciji projekta odlaska umirovljenika u toplice. “Nastojimo da svaka hrvatska kuna ostane u Hrvatskoj. Jedina smo županija koja je potpisala ugovor s toplicama u Lipiku i naši umirovljenii odlaze godišnje pet puta po deset dana u Lipik i to na način da umirovljenici plaćaju boravak, a županija put. Slična je situacije i s odlaskom u Bizovačke topčlice, mi plaćamo put, a umirovljenici ulaznicu po cijeni od 36 kuna.”, istaknuo je Tomašković.

Kraća izvješća o stanju u domovima za starije i nemoćne osobe na području županije iznijele su ravnateljice domova za starije i nemoćne osobe Vinkovci, Vukovar i Ilok Gordana Trifunović, Željka Rajković i Darija Nikolić. Bilo je govora i o obilježavanju ovogodišnjeg Međunarodnog dana starijih osoba, a koji će umirovljenici naše županije obilježiti svečanom večerom u dvorani Barun Trenk u Vinkovcima.