23 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Direktor VVK Mario Komšić: Voda za većinu kućanstava u prosjeku skuplja za 5,5 eura

Više od autora

- vl promo-

Iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije poručuju svojim korisnicima da ne vjeruju svemu što vide i pročitaju u medijskom prostoru jer danas svatko može reći i napisati što želi, bilo to istinito ili ne. Direktor VVK Mario Komšić posebno naglašava kako su građani prije poskupljenja kubik vode plaćali 0,56 eura, a sada će plaćati 0,73 eura te kako poskupljenje u prosjeku iznosi 5,5 eura po korisniku. Ove brojke su, poručuje, daleko manje od onih s kojima se ciljano barata u eteru posljednjih dana kako bi se uznemirila javnost i kako bi pojedinci pokupili jeftine političke poene.

„Neosporno je da je svako poskupljenje udar na građane, ali moramo biti svjesni kako voda nije neograničen resurs te je nužno poduzeti sve kako bi i dalje nastavili odgovorno i dugoročno održivo raspolagati s ovim blagom koje imamo. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u svijetu i Europi koja ima svoju izvorsku pitku vodu koju u domaćinstvima koristimo puštanjem iz slavine, a samo odgovornim i održivim upravljanjem vodnim resursima i kontrolom otpadnih voda možemo osigurati da tu tekućinu koja život znači čistu i pitku sačuvamo i za našu djecu“, ističe Komšić.

Upravo iz tih razloga, dodaje, u Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji planiraju rekonstrukciju cjelokupnog sustava i uvođenje velikih promjena u načinu poslovanja. To se prije svega odnosi na smanjenje materijalnih rashoda i rashoda za zaposlene, kao i provedbu važnih projekata i uvođenje novih softverskih rješenja.

„Važno je naglasiti kako je odluka o poskupljenju izglasana na sjednici Skupštine društva koju čine 15 načelnika i dva gradonačelnika općina i gradova na distributivnom području VVK, a osmišljena je kako bi uz pomoć dodatnih prihoda stvorili preduvjete ključne za veće uštede u budućnosti, kako bi u konačnici imali moderan sustav, bez gubitaka zbog pucanja cijevi i dodatnih troškova koji opterećuju i nas i građane“, naglašava Mario Komšić. Međutim, dodaje i kako ipak još uvijek postoji i opcija smanjivanja povećane cijene ili čak vraćanje na staru cijenu te da u VVK, ali i u Gradu Vinkovcima na čelu s gradonačelnikom Bosančićem, intenzivno rade na iznalaženju drugih izvora financiranja s ciljem pronalaženja najoptimalnijeg rješenja.


Osvrnuo se i na usporedbe sa Zagrebom koje u ovom slučaju, kaže, apsolutno ne stoje jer Zagreb ima možda i

deset puta više korisnika na manjem distributivnom području za razliku od VVK koji pokriva jedno od najvećih distributivnih područja u državi, a to jednostavno zahtjeva i više sredstava za održavanje sustava.

„I još jedna važna stvar, naša odluka je još krajem prosinca 2022. dostavljena Vijeću za vodne usluge kao neovisnom regulatornom tijelu koje nam do danas nije dostavilo nikakve primjedbe“, objašnjava direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno