3 C
Vinkovci
Petak, 2. prosinca 2022.

Mario Naglić: Plina ima dovoljno, ova cijena zagarantirana je do 1. travnja 2024.

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Na 12. sjednici Županijske skupštine, održanoj danas u Vinkovcima, na dnevnom redu našlo se i trenutno stanje u tvrtki PIS. Izvjestitelj je bio direktor Mario Naglić koji je jasno i glasno poručio kako je situacija stabilna i da straha od nestašice plina – nema.

Nešto više od mjesec dana prošlo je od afere koja je potresla Hrvatsku, a u kojoj je, između ostalih, zbog zlouporabe trgovine plinom uhićena i bivša direktorica Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić. Na njezino mjesto stigao je Mario Naglić, diplomirani pravnik koji je do tada obnašao dužnost ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Vukovarsko-srijemske županije. Nemili događaji nikako nisu išli na ruku već ionako ozbiljnoj energetskoj krizi u svijetu pa mnogi naši građani sa strahom čekaju zimu.

No, Mario Naglić smiruje situaciju i tvrdi kako mjesta za paniku nema.

„Trenutna situacija je zadovoljavajuća, tvrtka radi ono zbog čega je osnovana, nema nikakvog zastoja rada, poslovanje je jako dobro. Iz tog inkriminirajućeg razdoblja imamo još jedan problem, ali na dobrom smo putu da i to uskoro riješimo pa će PIS bez ikakve opasnosti za svoje djelovanje moći nastaviti svoj rad, naravno uz kontrolu i smanjenje troškova s obzirom na situaciju na globalnom tržištu plina”, rekao je Naglić na današnjoj Skupštini Vukovarsko-srijemske županije.

Pojašnjava kako je sporna situacija račun dostavljen iz INA-e u iznosu od 11 milijuna i 300 tisuća kuna, no ne može biti plaćen jer je tvrtka s kojom su tada surađivali u blokadi. „Jučer smo imali sastanak u upravi INA-e, o svemu je obaviješten i DORH koji je upoznat s našim radnjama, poduzeli smo apsolutno sve pravne korake i idemo prema rješenju”, tvrdi direktor.

Na pitanje trebaju li Slavonci strahovati zbog nestašice plina Naglić spremno odgovara kako plina ima sasvim dovoljno. Vlada RH je donijela uredbu o uklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, što znači da su količina i cijena plina za građanstvo zagarantirani do 1. travnja 2024. godine. Građani, kaže, imaju cijenu plina kakvu su imali i prošlu zimu.

„U uredbu Vlade uključen je i dio poduzetnika, primjerice bolnice, vrtići, toplinarstvo… I oni će imati zagarantiranu nižu cijenu kako bi mogli opstati. Problem ostaju gospodarstvenici koji su prije mjesec dana imali izuzetno visoku cijenu plina od čak 300 eura MWh, no jučer je bio 97 eura pa se nadamo da i taj dio ide prema normalizaciji”, zaključio je.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno