Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić za HRT je izjavila da su ovih dana znanstvenici došli do novih spoznaja o Covidu-19.

“Vrijedan je svaki život, bez obzira na dob čovjeka, zato je jako važno da se svi držimo socijalne distance i uputa Stožera civilne zaštite”, istaknula je Markotić i napomenula kako je prije nekoliko dana ugledni znanstveni časopis “Science” objavio da je za sprječavanje širenja epidemije koronavirusa presudna socijalna distanca, a za sve ostale elemente koji mogu pomoći, kao što su lijekovi, cjepiva i drugo, treba vremena. Poručila je da su ključna još dva do tri tjedna kako bi se vidjelo jesmo li uspjeli evidentirati sve oboljele i njihove kontakte i drže li se svi utvrđenih mjera. I dalje je oprezna u procjenama jer, primjerice, u Singapuru je sada druga faza zaraze, pa se ne smijemo odmah ohrabriti i izaći van zato što imamo nešto manje novooboljelih.

“S današnjom naprednom tehnologijom puno se toga može napraviti brže nego prije. Prije par dana kineski znanstvenici objavili su nove spoznaje o interakciji virusa s njegovim receptorom, pa se sada puno više zna o strukturi virusa i njegovu vezanju za stanice. To pruža veliku šansu istraživačkim laboratorijima i biotehnološkim kompanijama da znaju u kom smjeru razvijati lijekove i cjepiva. Također, u SAD-u se radi na cjepivu čije istraživanje sufinancira Nacionalni institut za zdravlje, pa postoje izgledi da bi se, razmjerno brzo, moglo ići prema prvoj fazi kliničkih ispitivanja”, objašnjava Alemka Markotić.

Pred skore uskršnje blagdane, apelirala je na građane da ostanu kod kuće i sa svojim ukućanima podijele ono što imaju, te da se drže svih uputa i preporuka Stožera kako “ne bismo dobili gol u zadnjoj minuti”.