-2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. prosinca 2023.

Maslinovo ulje Vinkovčanina Ivana Pfeiffera zlatno na najutjecajnijem svjetskom ocjenjivanju

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Velik uspjeh ostvarila su hrvatska ulja na najvećoj svjetskoj manifestaciji ocjenjivanja kvalitete maslinovih ulja u New Yorku na nedavno održanom New York International Olive Oil Competition, najutjecajnijem svjetskom ocjenjivanju maslinovih ulja. Jednu od zlatnih medalja Hrvatskoj je donijelo i ekstra djevičansko maslinovo ulje Vinkovčanina Ivana Pfeiffera.

Nakon četiri tjedna u konkurenciji 1.080 najboljih robnih marki iz 29 zemalja sjeverne hemisfere, s osvojenih 86 nagrada za kvalitetu (78 zlatne i 8 srebrnih) Hrvatska se našla na drugom mjestu. Ispred nas je samo Italija.

Među uljima koji su osvojili zlatnu medalju našlo se i ono Ivana Pfeiffera, inače Vinkovčanina koji je prije 20 godina iz svoga rodnog grada otišao u Brač kao sezonski radnik. Tamo se, kaže, dvostruko zaljubio i ostao.

„Dvostruko, jer osvojio me otok sa svim svojim divotama i zaljubio sam se u predivnu ženu, čiji je otac proizvodio maslinovo ulje. Naime, on je prvi na južnoj strani otoka počeo saditi masline. Loza je na njegovoj zemlji ostarjela, nije sadio novu, nego umjesto čokota sađene su masline. U ono doba su mu se svi smijali, no danas je naš maslinik najstariji na tom dijelu otoka, a ulje sa Brača postalo je 33. hrvatski proizvod koji je upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla“, ispričao je Pfeiffer za portal Let’s discover Croatia.Iako se godinama bavi uzgojem i brendiranjem, ovo je prvi put da je poslao uzorak ulja na neko natjecanje – i odmah osvaja zlato. Ponosan je Pfeiffer itekako na ovaj značajan uspjeh, no priča o nagrađivanom ulju ima i tužnu stranu. Preminula mu je supruga Magdalena s kojom je, uz njezina oca Nikolu Bodlovića, i stvarao brend MI Olive. Upravo MI označava inicijale njihova imena – Magdalena i Ivan.

„Supruga i ja smo inicirali da ulje počnemo pakirati u bočice te da ga brendiramo, jer punac ga je do tada prodavao na litru, dvije, pet… Dosta smo truda i rada uložili u to želeći da se čuje i za naše ulje koje je također prešano sat – dva nakon berbe, i to rane, zelene berbe. Naime, prije nije bilo toliko uljara, pa su maslinari, da bi sačuvali maslinu, vreće stavljali u more. Tako se, i zbog kasne berbe, dobivalo ulje s manje gorčine, manje polifenola, manje aroma, ono nije bilo toliko kvalitetno, ali generacije su bile navikle na takvo ulje. Danas većina maslinara ima na raspolaganju mnogo uljara, u berbu se kreće puno ranije, pa su ulja jednako kvalitetna kao i Istarska. Ali, premalo smo brendirani, premalo se čuje za nas. I taman je bilo vrijeme prošlogodišnje berbe kad se supruga razboljela i završila u zagrebačkoj bolnici. Sjećam se, govorila je kako mi ostali moramo u berbu, kako ulje mora biti kvalitetno, da se mora čuti za njega. Otišao sam u berbu i sutradan su mi javili iz bolnice da je supruga preminula“, kazao je Ivan.

U svom masliniku koji je smješten između planina i mora, u neposrednoj blizini Zlatnog Rata, njeguju 260 stabala maslina. Iz maslina koje su ručno brane i prešane nekoliko sati nakon berbe, dobivaju extra djevičansko maslinovo ulje najviše kvalitete, ali limitiranih količina jer maslinik jednostavno nemaju gdje širiti.

„Proizvedenu količinu ovog ulja pod nazivom MI Olive određivat će jedino priroda – kada će nam biti blagonaklona i ulja će biti više, one godine kad odluči biti surovija, količine će biti manje… ali možda i još kvalitetnije“ , podvukao je Vinkovčanin.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno