Na konferenciji za medije u Kazališnoj kavani Kavkaz u Zagrebu danas su objavljene nominacije za Nagrade hrvatskog glumišta, a među brojnim nominacijama za Dramu, Operu i Balet, u utrci za Nagradu Hrvatskoga glumišta nalazi se i Matea Marušić, mlada glumica Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci.

Matea Marušić nominirana je za nagradu za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina za najbolje žensko ostvarenje, a natječe se sa Dajanom Čuljak i Ivanom Gulin.

Nagradu hrvatskog glumišta 1992. godine utemeljili su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, Hrvatska radio televizija i Večernji list, a suutemeljitelji su Ministarstvo kulture, Odsjek za povijest hrvatskog kazališta HAZU, HNK u Zagrebu, Akademija dramskih umjetnosti u Zagrebu i Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa.

O dobitnicima nagrada za 2019. godinu žiriji će odlučiti 24. studenoga, kada će nagrade biti i uručene u HNK u Zagrebu, uz izravan TV prijenos na 2. programu HRT-a.

Tom prilikom će, uz cijeli niz pobjednika u različitim kategorijama, biti uručene i nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje Krunoslavu Šariću za dramu, te Nikši Barezi za operu. Ove godine dodijeljena je i nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti, ansamblu i autorskom timu predstave “Fleks”, u produkciji Kunst Teatra iz Zagreba u režiji Ivana Penovića, dok je glumcu i redatelju, voditelju Glumačke družine Histrion Zlatku Vitezu Hrvatsko društvo dramskih umjetnika dodijelilo je posebno priznanje u povodu 50. obljetnice njegovog umjetničkog djelovanja, a Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika posebno priznanje dodijelilo je baletnoj umjetnici Sonji Kastl.