26 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

Matei Marušić i Vedranu Dakiću nagrada za iznimno glumačko partnerstvo i suigru na sceni

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Dodjelom nagrada u Kazalištu Virovitica završeno je 3. izdanje Slavonskog KaFe-a, Festivala slavonskih kazališta.

Na festivalu su sudjelovala slavonska kazališta sa svojim najboljim predstavama iz prošle kazališne sezone: Kazalište Virovitica, Gradsko kazalište Požega, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci i Gradsko amatersko kazalište Županja.

Članovi prosudbene komisije koju su činili predsjednica Tamara Đebić Šaljan te članovi Anđela Vidović, Igor Tretinjak, Marina Mađarević i Dubravko Martić, suočili su se s izazovnim zadatkom, no odradili su ga uspješno.

Posebnu nagradu za iznimno glumačko partnerstvo i suigru na sceni osvojili su Matea Marušić i Vedran Dakić za predstavu „Tražim razlog braka” Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci.

Foto: Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci

U obrazloženju žirija stoji kako su u fokusu festivala u cjelini bili u glumci koji su svojom izuzetnom igrom i suigrom nosili predstave. Zbog toga su i posebnu nagradu odlučili dati njima, usmjerivši se prema suigri i partnerstvu kao ključu igre.

„Predstava “Tražim razlog braka” ogoljena je do same kazališne biti – scenskog odnosa i dijaloga glumaca Mateje Marušić i Vedrana Dakića. Verbalnim, fizičkim i plesnim igrama i suigrama oni lakoćom grade pa ruše odnose supružnika, po potrebi se pretačući u ljubavnike, čime lakoćom brišu granice između likova koje tumače, no u isto vrijeme ne uspijevajući preći nevidljive, a čvrste granice koje je među supružnicima sazidao potrošeni brak. Marušić i Dakić zaveli su nas stalnim promjenama unutar sebe samih i u odnosu na partnera, lakoćom gradeći dinamiku igre i poigravajući se njome te pruživši gledateljima 70-ak minuta izuzetno zanimljive bračno-scenske igre”, objasnili su svoju odluku.

Nagradu za najbolje glumca/glumicu do 30 godina osvojio je Gordan Marijanović za ulogu Matije u predstavi „Mendolena i Matija” Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. Nagrada za najbolju glumicu otišla je u ruke Neli Kocsis za ulogu Mammy O’Dougal u predstavi „Krivi Billy iz Inishmaana”. Nagrade za najboljeg glumca pripale su Drašku Zidaru i Svenu Sestaku za uloge Eileen i Kate Osbourne u predstavi „Krivi Billy iz Inishmaana”, dok je nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena također predstavi „Krivi Billy iz Inishmaana” Kazališta Virovitica i Kazalište Gavella.

Foto: Kazalište Virovitica

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno