7 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Matej, Florina i Nikolina: Društvene igre su za svakoga, samo je potrebno pronaći onu pravu

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U svijetu tehnologije mlađim je generacijama gotovo nemoguće zamisliti igru za koju ne treba joystick, miš, tipkovnica i ostala gaming oprema, igru u kojoj gledaš ‘protivnika’, zbog koje te  ‘boli stomak od smijeha’. Iako nam se čini kao davna prošlost, Matej, Florina i Nikolina dokaz su da društvene igre itekako mogu biti dio moderne svakodnevice.

Svake godine izda se na tisuće novih naslova, no Monopoly, Rizik, Čovječe ne ljuti se zauvijek će ostati upamćeni kao igre uz koje smo provodili sate i sate. Gaming industrija jača, ali neke navike nikada ne izlaze iz mode. Doba društvenih igara još nije izumrlo, spremno tvrde Matej i Nikolina Šebalj te Florina Zagorc. Oni su prije dvije godine osnovali udrugu za promicanje modernih društvenih igara Ludo kako bio moderne društvene igre približili našoj zajednici.

Oduvijek su, pričaju nam, voljeli igrati društvene i video igre, a prije pet godina susreli su se s drugim ljubiteljima društvenih igara i postali članovi Udruge Igranje u Zagrebu. U njihovom klubu Meeple’s Corner družili su se s drugim hobistima i igrali više od sto novih igara pa su po povratku u svoje Vinkovce odlučili napraviti sličan potez.

„Naš rad je bio “tih”. Surađivali smo sa školama, vrtićima, Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci te raznim udrugama bez prevelike samopromocije. Cilj naših aktivnosti je okupiti, zainteresirati i podučiti sve dobne skupine, osobito mlade kako kvalitetno provoditi slobodno vrijeme igrajući društvene igre. Svaka igra koju promoviramo/pokazujemo ima neku vrijednost koja je korisna za razvoj različitih vještina na primjer planiranje i primjena strategija, širenje vokabulara, socijalizacija i tako dalje”, ističu mladi entuzijasti.

29-godišnji Matej i Florina i 25-godišnja Nikolina žive i rade u Vinkovcima, a društvene igre najčešće igraju vikendima s prijateljima i obitelji. Njihova se kolekcija igara prvotno sastojala od desetak igara, to su primjerice bili King of Tokio, Azul, Pandemic, The Mind…., a tijekom pandemije ona je počela eksponencijalno rasti pa sad broje više od 150 naslova. Trenutno ovaj trojac najviše uživa u igri Dune Imperium, strateškoj igri iz svijeta Dine od Franka Herberta.„Najdraži dio rada u udruzi nam je prvi susret osoba s igrama i njihove reakcije nakon što spoznaju što sve igre mogu biti. Ljudi često misle da društvene igre nisu za njih, a mi smo uvjereni da su društvene igre baš za svakoga, samo je potrebno pronaći onu pravu”, podvlače Matej, Florina i Nikolina.

U Vinkovcima je, napominju, scena društvenih igara u stvaranju. Nadaju se da će u budućnosti uspjeti otvoriti klub u koji će svi zainteresirani moći doći i igrati, a u kojemu će moći organizirati turnire, radionice izrade igara i slično.

Ima u gradu potencijala za ovu vrstu zabave, samo ga treba znati otkriti i iskoristiti, zaključili su mladi Vinkovčani ističući otvorenost za bilo kakav oblik suradnje, bilo da je riječ o ustanovama i institucijama ili tek zaljubljenicima u društvene igre čija zarazna energija ‘preživljava i internet’. Svi su dobro došli.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno