4 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. prosinca 2022.

Matej Janković izabran za prvog župana Vukovarsko-srijemske županije

Više od autora

- vl promo-Datum 16. travanj 1993. godine zasigurno će ostati upamćen u povijesti. Naime, nakon dva i pol stoljeća čekanja, obnovljena je Vukovarsko-srijemska županija. Pozivajući se na ovaj događaj iz 15. broja Vinkovačkog lista, datuma 23. travnja 1993. godine, taj se čin dogodio konstituiranjem Županijske skupštine, a za prvog župana naše županije izabran je Matej Janković.

Tadašnji novoizabrani župan dolazio je iz Vrbanje, a prije pozicije župana obavljao je funkciju izvršnog vijeća SO Županja. Bio je ujedno kandidat HDZ-a, a za svoje podžupane izabrao je Rudolfa Koniga, tadašnjeg direktora Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, i Ivana Juroša iz Iloka, savjetnika ministra poljodjelstva. Za predsjednika Skupštine Vukovarsko-srijemske županije izabran je Josip Dujić, kandidat HDZ-a, a za dopredsjednike su izabrani Šimun Romić (HDZ) i Adam Filipović (HSS).

Na ovoj povijesnoj konstituirajućoj sjednici bili su i Vladimir Šeks, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, kao i Juraj Njavro i Ivan Tarnaj, ministar zdravstva, odnosno ministar za poljoprivredu i šumarstvo. Na prvoj sjednici bilo je prisutno svih 40 vijećnika, a istu je vodio Vinko Leko, najstariji vijećnik pred kojim su svi u vijećnici položili prisegu. Župan Matej Janković zahvalio se na ukazanom povjerenju ističući kako mu je velika čast postati prvim županom Vukovarsko-srijemske županije. „Sada preuzimamo veliku odgovornost, pa pozivam sve na suradnju. Bez obzira na višestranačje, zajednička nam je zadaća da očuvamo cjelovitost Republike Hrvatske. U ovome trenutku to nam je zajednički i jedini cilj”, tom je prilikom izjavio novoizabrani župan Matej Janković.

Bio je iznenađen jednoglasnom podrškom svih prisutnih, a tijekom sjednice podsjetio je kako mu je predizborni slogan bio „Šokadija ponovno u zlatu”. Vijećnici su na prvoj sjednici prihvatili Odluku o privremenom poslovničkom radu Skupštine, izabrali su predsjednike i članove komisije za Statut i Poslovnik te predsjednika i članove za financije i proračun. Za tajnicu skupštine Vukovarsko-srijemske županije jednoglasno je bila izabrana Kata Tomljenović.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno