15 C
Vinkovci
Petak, 2. lipnja 2023.

Maturantica vinkovačke gimnazije Ivana Reljanović državna je prvakinja iz Filozofije

Više od autora

- vl promo-

Danas je održan usmeni dio državnog natjecanja iz Filozofije u Đurđevcu na kojem je titulu državne prvakinje, od ukupno 26 učenika, odnijela učenica Gimnazije Matije Antuna Reljkovića Vinkovci Ivana Reljanović.

„Natjecanje se sastojalo od dva dijela. Prvi dio odnosio se na pisanje ispita, a drugi na pisanje eseja”, rekla je mentorica prvakinje Mateja Damjanović, dodavši kako je na osnovu eseja i pisanog dijela Ivana bila već najbolja, a na današnjem usmenom zaključno je odnijela prvo mjesto. Pitanja su birana sa školske, županijske, a na kraju i državne razine, po jedno pitanje za svakog učenika.

Ivana je maturantica vinkovačke gimnazije s kojom smo već razgovarali o interesnim područjima, kako na državnoj maturi, tako i u daljnjem školovanju. “Kod mene je situacija dosta specifična. Nisam osoba koja se može svrstati samo u jedno područje. Volim reći za sebe kako sam hibrid i jednog i drugog. Mogu recimo izdvojiti biologiju kao izrazito interesno područje, ali jednako tako veliki sam zaljubljenik i u povijest”, rekla nam je tom prilikom ova učenica, sada državna prvakinja.


„Često smo se viđale i detaljno pripremale za ovo natjecanje. Budući da nam je sada sve dostupno i online, dosta toga smo odrađivale i tim putem”, objasnila je Ivanina mentorica, rekavši kako su se u pravilu sastajale dva puta na tjedan te su tako iščitavale filozofske tekstove od školske pa do državne razine.

Državno je natjecanje iz filozofije, kaže Mateja, specifično po tome što ne postoji posebna literatura koja je predviđena isključivo za natjecanje. „Dobijemo određene tekstove te svake godine naglasak je na nekoj drugoj temi, a ove godine tema su bile emocije.”

Ivanu čeka natjecanje iz povijesti i geografije od 11. travnja na Krku, a mi joj samo možemo poželjeti puno sreće i uspjeha.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno