23 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

Medaljerstvo: Jedna od najvećih izložbi; 1994. predstavljeno 50 umjetnika

Više od autora

- vl promo-

Ususret ovogodišnjoj Noći muzeja mi smo našu rubriku Povijest odlučili posvetiti upravo Gradskom muzeju Vinkovci i ogromnoj izložbi organiziranoj 1994. godine.

Izložbom naziva „Peti memorijal Ive Kerdića-Trijenale hrvatskog medaljerstva i male plastike” predstavilo se pedesetak umjetnika iz Hrvatske koji su na taj način pružili autentičnu sliku medaljerstva i male plastike.

U broju 9 Vinkovačkog lista stoji kako je Kerdić središnja ličnost hrvatskog medaljerstva 20. stoljeća te je on odgojio nekoliko generacija medaljera na zagrebačkoj akademiji. Manifestaciju po prvi je put organizirao Vinko Zlamalik, vrsni poznavatelj medaljerstva, zaljubljenik u nacionalnu kulturu i stručnjak likovnih umjetnosti, a preminuo je 1991. godine. Hrvatsko medaljerstvo datira iz vremena renesanse i spada među najstarije u svijetu. Na izložbi u muzeju mogla su se vidjeti djela vezana uz razne obljetnice, gradove, sakralne te portretne medalje i djela male plastike.


Predstavljeno je pedesetak umjetnika, a istaknuti su Želimir Janeš, Stipa Sikirica, Stjepan Gračan, Vinkovčanin Antun Babić te Brane Crlenjak, poznati vukovarski umjetnik.

Na otvorenju su govorili su tadašnji ravnatelj Gradskog muzeja Stjepan Jozić, profesor Bogdan Mesinger te Zdenka Buljan, koja se prvi put na ovakvoj manifestaciji obratila javnosti i proglasila izložbu otvorenom, stoji u tekstu koji potpisuje novinarka Tamara Vuković.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno