28 C
Vinkovci
Utorak, 23. srpnja 2024.

Medicinski djelatnici u Domovinskom ratu borili se strukom, znanjem i srcem

Više od autora

- vl promo-

Knjiga „Srcem za ranjenu Hrvatsku” zapravo je zbirka vjerodostojnih priča medicinskih sestara i tehničara u Domovinskom ratu.

Priča je to o tadašnjoj svakodnevnici, o ratnim priikama, odnosno neprilikama i njihovom herojstvu, odnosno kako je bitno pomoći svim ljudima kojima je potrebna medicinska skrb, pojasnio je autor Ivica Radoš.

„Medicinsko osoblje ulijevalo je i dragovoljcima jednu sigurnost. Oni su potrošili svoju mladost, znanje i ugradili ih u temelje hrvatske države i hrvatske demokracije”, rekao je dodavši kako su bez obzira na sve išli na svoje svakodnevne radne zadatke u zdravstvene ustanove, ili po potrebi na teren te su bili na prvoj crti pred postrojbama.

Za samu realizaciju knjige, kaže, bilo je potrebno oko dvije godine. „Dugo sam radio na toj knjizi, obišao sam cijelu Hrvatsku, a priče su od Vukovara do Dubrovnika. Mogu reći kako je ovo gledanje na rat iz sasvim drugog kuta. Moramo znati i sami sebi reći i priznati da rat nisu dobili samo generali i političari, nego i obični ljudi, mladići i djevojke poput medicinskih sestra i tehničara”, istaknuo je Radoš te dodao kako su borili strukom, znanjem i srcem.

Predsjednica Podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata Medicinskih sestara i tehničara Vinkovci Gordana Kucljak kazala je kako joj ova knjiga itekako znači jer je u njoj opisano kroz što su sve medicinske sestre i tehničari prolazili u Domovinskom ratu. „Bilo je jako teško i naporno raditi u ovakvim uvjetima, ali to nismo osjećali jer smo znali zbog čega to radimo”, poručila je.

A da se u javnosti ne govori dovoljno o medicinskom osoblju i njihovom doprinosu u Domovinskom ratu mišljenja je pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković. „Oni su kroz rat riskirali svoje živote, požrtvovno radili i pomagali drugima i sigurno da treba poslušati i pročitati njihova svjedočanstva”, podvlači pročelnica.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno