Tradicionalni Aero-rally, krenuo je iz Bjelovara gdje su se okupili piloti UL-aviona, motornih zmajeva, žirokoptera, iz Hrvatske , Mađarske i Slovenije.

U petak, 05.srpnja, dvadesetak zrakoplova krenulo je iz Bjelovara prema aerodromu Zvekovec, a potom preko Varaždina i Čakovca, sletjeli na mali športski aerodrom u Prelogu, gdje su i noćili.

Drugi dan, u subotu, poletjeli su rutom sjeverno od Papuka, do Gornjeg Bazja kod Virovitice, gdje su se zadržali na ručku kod kolege pilota Darka Ribića. Nastavak puta vodio je uz Dravu, sve do Osiječkog sportskog aerodroma Čepin.

Ovdje su pilote ugostili članovi osječkog aero-kluba, te osigurali noćenje u klupskim prostorijama na aerodromu. No, vrijeme se počelo kvariti na zapadu zemlje, a zrakoplovne meteorološke prognoze upozoravale su na moguću pojavu izoliranih oluja, upravo na ruti kojom su se trebali vraćati Mađari i Slovenci.

Tako je odlučeno da se piloti iz Slovenije i Mađarske odmah vrate iz Osijeka, zajedno sa zmajarima, jer su motorni zmajevi puno osjetljiviji na vjetar i turbulencije. Tako su Aero-rally nastavili samo domaći piloti sa ultralakim avionima dvosjedima. U nedjelju, su odletjeli na doručak u Borovo, a potom doletjeli u Vinkovce, gdje im je domaćin bio naš Zrakoplovni klub Vrabac.

Stalne informacije iz meteorološke službe na Plesu, o skorom stvaranju olujnih oblaka između Psunja i Drave, nisu dozvolile opuštanje pilota ovim malih zrakoplova, pa je slobodno vrijeme na aerodromu Sopot, uglavnom utrošeno na izračune i meteorološke projekcije.

Ipak, članovima ZK “Vrabac”, bilo je ugodno ponovno sresti dugogodišnje kolege i prijatelje te provesti dio dana u srdačnom i ugodnom druženju, međusobno izmjenjujući letačka iskustva i aktivnosti u cilju povećanja sigurnosti u ovom segmentu sportskog zrakoplovstva.

Oblaci koji su se vidljivo počeli dizati na zapadnom horizontu, požurili su drage goste da čim prije napuste vinkovački aerodrom i odlete u pravcu Bjelovara, Ivanić Grada, Virovitice i Zagreba.