Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom biološke raznolikosti kako bi ukazali na veliku ulogu koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju. Hrvatski sabor je, donošenjem Zakona o zaštiti prirode, odredio da se 22. svibnja na Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.
S ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite prirode, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije svake godine obilježava taj dan kroz razne edukacije i programe sa školskom djecom i širom populacijom. Nažalost, ove godine, zbog epidemije koronavirusa, te su aktivnosti izostale, a na značaj  zaštite prirode ukazuje se putem medija i društvenih mreža.
Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana biološke raznolikosti je “Naša su rješenja u prirodi”. Usprkos našem tehnološkom napretku, ističe se, ljudi potpuno ovise o zdravim i živopisnim ekosustavima za naše zdravlje, vodi, hrani, lijekovima, odjeći, gorivima, skloništu i energiji.
Tema “Naša su rješenja u prirodi” naglašava važnost zajedničkog rada na svim razinama za izgradnju budućnosti i života u skladu s prirodom. Gubitak biološke raznolikosti izravan je rezultat naših kratkovidnih ljudskih aktivnosti, uključujući nekontrolirano upotrebljavanje eksplozivnih sredstava, razvoj infrastrukture, neodrživa poljoprivreda i krčenje šuma koje dovode do degradacije ekosustava i stvara uvjete za nastajanje globalnih problema, a jedan od njih je i pandemija COVID-19.
„Dok svijet pokušava okončati ovu pandemiju, svi mi moramo poduzeti hitne korake i dogovoriti zajedničku suradnju za izgradnju otporne i održive globalne ekonomije koja uključuje prirodu kao osnovu za daljni razvoj i budućnost čovječanstva”, poručuju iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije.