- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 2003. godine kada je Opća skupština UN posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje.

Nedavno je objavljen Indeks percepcije korupcije prema kojem je Hrvatska ostala na 48 bodova kao i 2013. godine,ali je po rangu nazadovala za četiri mjesta, te je na ljestvici od 175 zemalja sada na 61. mjestu.

Korupcija prodire u sve segmente društva i predstavlja najveću ugrozu gospodarskog, društvenog i političkog razvoja, te prosperiteta Republike Hrvatske.

„Od predsjedničkih kandidata očekujemo da će borbi protiv korupcije posvetiti najveću pažnju. Ne samo u predstavljanju izbornih programa, već i kroz svakodneno ukazivanje na to da korupcija prouzrokuje najveću štetu društvu u cjelini. Institucija predsjednika države mora biti ona koja će poticati pozitivne društvene vrijednosti temeljene na poštenju i povjerenju. Stvaranjem takve društvene klime koruptivno ponašanje postati će neprihvatljivo i izazvati će opću osudu cijelog društva, a ne samo hrabrih pojedinaca koji su ukazujući na korupciju ugrozili svoja ljudska prava i egzistenciju. Dužnost je predsjednika države da nas usmjeri prema transparentnijem i poštenijem društvu“ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica udruge Transparency International Hrvatska.