U svijetu se danas obilježava svjetski dan borbe protiv lova kada aktivisti za zaštitu životinja poseban naglasak stavljaju na ukazivanje na to da je pucanje i ubijanje životinja primitivan način nasilja.

Prijatelji životinja i razne slične udruge smatraju da lov treba izumrijeti jer lovci, proganjanje, ranjavanje i ubijanje životinja radi zadovoljenja svoje potrebe za nasiljem nazivaju lovom, čime žele ublažiti i prikriti činjenicu da je riječ o ubojstvu.

Brojni aktivisti za zaštitu životinja bore se da spriječe ovaj zločin koji ugrožava opstanak mnogih životinjskih vrsta, međutim, mnogi ljudi i danas lov smatraju sportom. Lov je drugi najveći neprijatelj vrsta – nakon industrijskog gospodarstva. Danas se poduzimaju razne mjere kako bi se spriječio ovaj zločin.

Na zapadu je sve raširenija pojava ekološkog turizma, odnosno lova životinja fotoaparatima, a ne puškama. U ekološkom turizmu se nalaze veliki potencijali i svakim danom javlja se sve veća zainteresiranost za ovaj vid lova.

“Jasno i glasno osuđujemo „odstrjeljivanje” životinja te tražimo da Hrvatska pokaže svoju civiliziranost i prestane promovirati lov kao dio turističke ponude. Turizam ni u jednom svojem dijelu ne bi smio promovirati ubijanje i nasilje. Zaštita okoliša i približavanje životinjama, koje neće visjeti sa zidova kao trofeji nego živjeti svoje živote, mogu se uspješno provoditi širenjem ekoturizma gdje se životinje „love” fotoaparatima, a ne oružjem. U ekoturizmu nalaze se veliki potencijali, nova radna mjesta velik priljev novaca od stranih i domaćih turista, ali i upoznavanje s prirodom. Lov treba izumrijeti, a lovstvo treba zamijeniti miroljubivom i stvarnom zaštitom životinja i prirode!”, naglašavaju iz Udruge Prijatelji životinja.