21 C
Vinkovci
Utorak, 30. svibnja 2023.

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Svake godine, 26. lipnja, Ujedinjeni narodi obilježavaju Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama. Hrvatski zavod za javno zdravstvo se svake godine uključuje u obilježavanje ovoga dana objavom prigodnih tekstova, organiziranjem prigodnih događanja i aktivnosti i dr.

Prema podatcima iz nacionalnog Registra liječenih ovisnika o psihoaktivnim drogama, tijekom 2017. godine je u zdravstvenim ustanovama Hrvatske zabilježeno 7.157 osoba liječenih zbog zlouporabe odnosno ovisnosti o psihoaktivnim drogama. Po prvi put je na liječenje u toj godini došlo 958 osoba (13,4 %). Na obrascu Pompidou se bilježi glavno sredstvo zbog kojeg osoba dolazi na liječenje i najviše ih je došlo zbog uzimanja ili ovisnosti o opijatima. Opijate je uzimalo 5.773 osoba (80,7 %), od kojih je 204 bilo prvi put na liječenju.

Analiza podataka po županiji stanovanja na temelju stopa liječenih osoba na 100.000 u radno aktivnoj dobi (15-64 godine) pokazuje da ih je najviše bilo u Zadarskoj (stopa za opijate 485,4) i Istarskoj (432,8) županiji. U Vukovarsko-srijemskoj županiji stopa za opijate iznosila je 122,5 i nalazimo se na 9. mjestu u Hrvatskoj.

Smatra se da oko 90 % ovisnika o opijatima ima dodatni psihijatrijski poremećaj. Najčešće se radi o depresivnom poremećaju, ovisnosti o alkoholu, disocijalnom poremećaju ličnosti i anksioznim poremećajima. Ovi poremećaji mogu biti u podlozi samog poremećaja, no mnogi će se razviti i kao posljedica ovisnosti: delirij, psihotični poremećaj, poremećaj raspoloženja, poremećaj spavanja, seksualna disfunkcija i dr. Oko 15 % ovisnika o opijatima pokuša se ubiti barem jednom u životu. Heteroagresivno i kriminalno ponašanje također je češće prisutno kod ovog tipa ovisnosti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno