23 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

Međunarodni dan muzeja obilježavamo od 1977. godine

Više od autora

- vl promo-

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja istražili smo kako je Gradski muzej Vinkovci obilježio taj dan 1997. Naime, Dan muzeja obilježavamo od 1977. godine prema odluci Generalne konferencije ICOM-UNESCO-a, a ta međunarodna akcija provedena je pod motom da su muzeji značajni nositelji kulturne razmjene i obogaćivanja kulture.

Ispred zgrade Muzeja postavljen je veliki pano, a mladim sugrađanima podijeljeni su sprejevi i boje pomoću kojih su mogli pokazati svoju kreativnost i napraviti svojevrsnu umjetnost na postavljenom panou. U to vrijeme maturanti uvijek koračaju gradom, stoga su ispisivali svoja imena po kamenim rimskim grobnicama ispred Muzeja.

Autor ovog članka istaknuo je kako su priredbu uveličali vinkovački gimnazijalci recitiranjem pjesama i Radio VFM glazbom. Isto tako, te je godine obilježena 20. obljetnica Međunarodnog dana muzeja, a osim oslikavanja „Potemkinovih fasada”, u Muzeju Slavonije je 15. svibnja otvorena izložba Tambura-tradicijsko glazbalo” Etnološkog odjela Gradskog muzeja Vinkovci, u povodu Festivala tamburaške glazbe u Osijeku.


Tog je dana u vinkovačkom Muzeju otvorena i velika izložba „Hrvatski crtež iz zbirke Ivana Rabuzina” o kojoj su govorili prof. Vlastimir Kusik, ak. slikar Stjepan Jozić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci i dr. Dražen Švagelj koji je i otvorio ovu vrijednu izložbu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno