Međunarodni dan starijih osoba datira od 14. prosinca 1990. odlukom i Rezolucijom 45/106 Glavne Skupštine Ujedinjenih naroda, a obilježava se 1. listopada. Tema Međunarodnog dana starijih osoba, objavljuje Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, usmjerava provedbu nacionalnih strategijskih programa u domeni aktivnog zdravog starenja.

Aktivno zdravo starenje, navodi se, obuhvaća unaprjeđenje i očuvanje zdravlja, funkcionalne sposobnosti i kvalitete života starijih osoba te podrazumijeva aktivno sudjelovanje i sigurnost starijih osoba u zajednici u kojoj žive. Od posebnog značaja za razvoj i provedbu nacionalnih strategijskih programa za aktivno zdravo starenje su Deklaracija o osiguravanju društva primjerenog osobama svih životnih dobi prihvaćena na Ministarskoj konferenciji o starenju (Beč, 2012.) i Ministarska deklaracija o starenju (Lisabon 2017.) kojom države članice Gospodarskih komora UN-a za Europu (UNECE) potvrđuju provedbu Strategijskog međunarodnog plana aktivnosti programa zdravog aktivnog starenja. Ovogodišnji slogan Međunarodnog dana starijih osoba je „Putovanje prema dobnoj jednakosti“. 

Prema recentnim demografskim pokazateljima evidentna je tendencija kontinuiranog porasta udjela starijeg pučanstva tako da je u Hrvatskoj u 2018. godini već svaka peta osoba starija od 65 godina. Nedvojbeno je da su gerontološko-javnozdravstvenih pokazatelji ujedno i pokazatelji napretka ili propusta u cjelokupnoj zdravstvenoj zaštiti pučanstva. U svrhu osiguranja provedbe nacionalnih strategijskih programa u domeni zdravog, aktivnog starenja, neophodna je primjena interdisciplinarnog i intersektorskog gerontološkog pristupa, poglavito u domeni geroprofilaktičke zdravstvene i socijalne skrbi za starije osobe”, navode u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

Međunarodni dan starijih osoba tradicionalno će obilježiti Matica udruga umirovljenika Vukovarsko-srijemske županije. Riječ je o druženju uz svečanu večeru, glazbu i ples, koja će biti održana u nedjelju, 6. listopada, s početzkom u 19 sati dvorani „Barun Trenk“ u Vinkovcima.