25 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

Međunarodni dan zagrljaja, 21. siječnja

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Nakon najdepresivnijeg i najstresnijeg dana u godini, trećeg ponedjeljka u siječnju, a ove godine to je bio 17. siječnja, u prvom mjesecu nove godine na red je došao puno pozitivniji dan, dan zagrljaja, 21. siječnja.

Međunarodni dan zagrljaja obilježava se već punih 40 godina. Pet do šest zagrljaja na dan učinit će vam život dužim i ljepšim, tako smatraju psiholozi, a tako je zaključio i američki svećenik Kevin Zaborney koji je 1982. godine današnji dan proglasio međunarodnim danom zagrljaja.

Među onima koji su ustvrdili da grljenje ima i ljekovita svojstva je i psihologinja Virginia Satir koja je rekla kako je čovjeku potrebno četiri zagrljaja na dan da bi preživio. Osam zagrljaja dnevno treba nam da bismo se održali, a 12 zagrljaja na dan da bismo napredovali, smatra Virginia Satir. Svjetski poznati psiholog Jack Canfield u svojoj teoriji o grljenju navodi kako je grljenje zdravo, posve prirodno i praktički savršeno.
U uvjetima pandemije COVID-19 u kojima je preporuka izbjegavanje fizičkog kontakta, preostaje samo zagrliti svoje najbliže, naravno ako nisu u samoizolaciji, a dobro je i zagrliti kućnog ljubimca, kako za vas tako i za njega.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno