Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske i
osnovnih društava te aktivnost posve posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i
akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća sve više djece i odraslih u gradovima i
općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ (DND). Ove godine Dječji tjedan
trajat će od ponedjeljka 7. listopada do nedjelje 13. listopada.

Trajni ciljevi Dječjeg tjedna su: usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, organizirati u tim danima posebne i prigodno odabrane igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti djece i za djecu, pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece, kao i poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom, te i aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice i šire.

Program obilježavanja je započeo svečanim otvorenjem danas na trgu Bana J. Šokčevića. Na svečanom otvorenju predstavilaće se djeca vinkovačkih osnovnih škola i vrtića u pratnji svojih nastavnika/odgojitelja/voditelja. Svi oni izmjenjivali su se na pozornici govoreći poruke djece odraslima, te dramsko scenskim nastupima, a na kraju su svi zajedno izgovoriti slogan dječjeg tjedna- LJUBAV DJECI PRIJE SVEGA!

“Danas je međunarodni dan djeteta  i povodom toga svake godine u drugom tjednu listopada DND organizira Dječji tjedan. Danas ga svečano otvaramo. Želimo pobuditi svijest o djeci, dječjem stvaralaštu i dječnim pravima. Budući da ove godine slavimo dvadeset godina Konvencije o pravim djeteta sve je ove godine malo svečanije. DND Vinkovci se svake godine uključuje u ovakva događanja. Danas su s nama svi vinkovački vrtići i osnovne škole i ustanove s područja grada Vinkovaca”, istaknula je Martina Boričić Martić koordinator Dječjeg društva Vinkovci i organizator ovogodišnjeg Dječjeg tjedna.

Također danas nas, s početkom u 16:30 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici, očekuje radionica izrade igračaka za roditelje i djecu, a 10. listopada članovi Dječjeg foruma OŠ Bartol Kašić i članovi DND-a Vinkovci prisustvovat će svečanom prijemu kod gradonačelnika. Prilikom prijema djeca će prenijeti važne poruke odraslima.

Ove godine uključili su i vinkovačke srednjoškolce, za njih organiziraju radionicu
kreativnog pisanja. Radionica će se održati u Kulturnom centru Walkow, 10. listopada od 19 do 21 sat. Tema radionice bit će nasilje u vezama. Radionicu će održati njihov volonter
dodatno educiran za radionice ovoga tipa. Na ovu temu odlučili su se jer su htjeli
prigodno proslaviti i Međunarodni dan djevojčica koji je 11. listopada.

“Pozivamo djecu i mlade, mame, tate, bake i djedove, te sve građane grada Vinkovaca da
nam se pridruže te prenesu tako važnu poruku – LJUBAV DJECI PRIJE SVEGA”, poručuju iz DND-a.