6 C
Vinkovci
Petak, 19. travnja 2024.

Međunarodni je dan mladih: “Neka glas mladih postane pokretač u hrvatskom društvu”

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Međunarodni dan mladih obilježava se svake godine 12. kolovoza, skrećući pažnju mladih na pitanja mladih i slaveći potencijal mladih kao partnera u današnjem globalnom društvu.

Tema Međunarodnog dana mladih 2021. godine je „Transformiranje prehrambenih sustava: inovacije mladih za ljudsko i planetarno zdravlje“, s ciljem da se istakne da uspjeh takvih globalnih napora ovisi i o značajnom sudjelovanju mladih.

Mladima je njihov dan čestitao i Središnji državni ured za demografiju i mlade uz želju da glas mladih postane pokretač u hrvatskom društvu koji se čuje i poštuje. “Pozivamo sve mlade da udruže snage i pomognu u postizanju ciljeva održivog razvoja i stvaranju bolje budućnosti”, ističe u čestitki državna tajnica Željka Josić.

Uspjeh globalnih napora neće biti postignut bez značajnog sudjelovanja mladih, poručila je Josić navodeći da su globalni prioriteti usmjereni na postizanje 17 ciljeva za održivi razvoj i borbu protiv klimatskih promjena, nezaposlenosti, siromaštva, neravnopravnosti spolova, sukoba i drugih čimbenika koji ugrožavaju dobrobit čovječanstva.


U proteklom periodu, podsjeća, svjedočili smo brojnim inicijativama mladih koje su pokrenule lančane aktivnosti širom svijeta. Zalažući se za budućnost čovječanstva i pozivajući pritom donositelje odluka na odgovornost, mladi su još jednom pokazali da posjeduju moć za stvaranje promjena, istaknula je.

Nažalost, navela je Josić, dostupni pokazatelji ukazuju na činjenicu da nismo na dobrom putu da do 2030. ispunimo ciljeve održivog razvoja, a pandemija covida-19 dodatno je potaknula globalnu krizu i pogoršala sve postojeće izazove. I u ovim kriznim uvjetima, u kojima se suočavaju s ozbiljnim društveno-ekonomskim posljedicama, mladi su, smatra Josić, pokazali otpornost i sposobnost prilagodbe na novonastalu situaciju.

Rezultat promišljanja mladih je i tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih “Transformacija prehrambenih sustava: Inovacije mladih za ljudsko i planetarno zdravlje“. Prehrambeni sustavi, odnosno proizvodnja, distribucija i potrošnja hrane, utječu na svih 17 ciljeva održivog razvoja i ključni su za njihovo ostvarenje. “Kako bismo dostigli cilj Svijet bez gladi, bit će potrebno uložiti još puno napora”, poručila je državna tajnica.

Ovogodišnji Međunarodni dan mladih pruža platformu mladim ljudima da nastave osvještavati, promišljati i djelovati za bolju budućnost i na dobrobit svojih lokalnih zajednica i cjelokupnog čovječanstva. Središnji državni ured za demografiju i mlade poručuje da će nastavit ulagati u mlade jer će osnaženi i aktivni mladi učinkovito pridonijeti jačanju svojih zajednica i izgradnji održivijeg, pravednijeg i mirnijeg svijeta.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno