Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju se tradicionalno održava svake godine 17. studenog raznim aktivnostima od kojih se neke protežu i na cijeli tjedan. Godina u kojoj se nalazimo je osma godina za redom kako Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ obilježava Svjetski dan prijevremeno rođene djece, a sva događanja diljem Hrvatske kulminiraju zajedničkim puštanjem ljubičastih balona.

Cilj obilježavanja ovoga dana je edukacija javnosti i usmjeravanje pozornosti na problem prijevremenog rođenja, ne samo na lokalnoj već i na globalnoj razini, koji je jedan od vodećih uzroka smrti novorođenčadi i u razvijenim i nerazvijenim zemljama, a i drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine starosti. Jedan od ciljeva je svakako i razmjena iskustava roditelja i unaprjeđenje skrbi prijevremeno rođene djece

Prijevremeno rođenom djecom se smatraju sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće. Stopa smrtnosti beba rođenih prije 37. tjedna je pala i u konstantnom je padu, no bebe koje su rođene značajno prerano vjerojatno će imati ozbiljne i brojne dugoročne probleme.

Svake godine, oko 15 milijuna djece, tj. svako deseto dijete, rodi se prijevremeno. U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 djece te je svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću izuzetno niska. Više od milijun djece svake godine umire od komplikacija vezanih uz prijevremeno rođenje, a njih više od tri četvrtine moglo bi se spasiti ukoliko bi majkama i djeci bio omogućen pristup kvalitetnoj njezi i lijekovima.

Studija Hrvatskog perinatološkog društva od 2010. godine pokazala je da medicinska oprema koju posjeduju nadležne medicinske institucije nije dovoljna ili je zastarjela. Upravo zbog toga Klub roditelja nedonoščadi Palčići daje potporu roditeljima prijevremeno rođene djece, a organizira i niz humanitarnih akcija čiji je cilj skupljanje bolničke opreme za Palčiće.