Svaki novi dan prilika je za pokrenuti promjene u zajednici u kojoj živimo, ljudima oko sebe približiti dobrobit i vrijednost pomaganja za društvo, ali i primjere pojedinaca koji su svoja dobra djela uspjeli uklopiti u svoju svakodnevicu. Volonteri, sretan vam vaš dan!

5. prosinca diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan volontera kako bi se na barem jedan dan skrenula pozornost javnosti na plemenite ljude koji svoje slobodno vrijeme daruju za dobrobit drugih. Ovaj dan proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine i od tada se svake godine obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Što društvo dobiva volontiranjem? Puno toga. Dobiva stvaranje novih vrijednosti, veća građanska odgovornost i aktivizam mladih, razvoj društvene solidarnosti, bolje socijalno uključivanje mladih u društvo, razvijanje kreativnosti i tolerancije, bolju kvalitetu življenja, humanije društvo, prevenciju poremećaja u ponašanju, bolju konkurentnost mladih na tržištu rada, učinkovitije odgovaranje na potrebe u društvu te povećanje socijalnog kapitala i društvene kohezije.

Puno razloga za slavlje na današnji dan imaju i volonteri vinkovačkog Crvenog križa. Svojim zalaganjem i humanitarnim radom pridonose boljem životu naših sugrađana, uključeni su u programe međunarodne suradnje, pomažu u prirodnim katastrofama, u službi traženja, psihosocijalne potpore, logistike-smještaja i pripreme hrane. Dodatni razlog za slavlje je i činjenica da se dramska sekcija Kluba mladih GDCK Vinkovci može pohvaliti titulom Volonterskog tima godine. Međutim, najvažnija je nagrada osmijeh drugih nastao kao rezultat dobrih djela, kao rezultat ljudskosti i nesebičnog pomaganja onih koji ništa ne očekuju zauzvrat.