17 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Međunarodni skup u Vinkovcima: Pčelarska oprema, pčelinji proizvodi i stručna edukacija

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U dvorani barun Trenk u Vinkovcima danas su otvoreni 18. Pčelarski dani. Nakon dvije godine stanke zbog pandemije u Vinkovcima su se na međunarodnom skupu ponovno okupili proizvođači opreme i pčelinjih proizvoda i stručnjaci iz područja pčelarstva.

„Nama je ovo druženje, direktni kontakt pčelara s pčelarom, pčelara s proizvođačem opreme, pčelara sa stručnjakom predavačem, jako je nedostajao. Bez obzira na on line komunikaciju, ovo je ipak najbolji način za razmjenu iskustava. Proizvođači opreme su jako zadovoljni zanimanjem, ljudima je potrebna oprema pogotovo što su sektorske intervencije sada u tijeku i moći će se tražiti povrat sredstava za sve što se ovdje kupi”, istaknuo je Stanko Čuljak, predsjednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije, organizatora manifestacije s Udrugom pčelara Nektar Vinkovci.

Pčelarstvo u Vukovarsko-srijemskoj županiji ima dugogodišnju tradiciju, a sajam u Vinkovcima prilika je za komunikaciju s Hrvatskim pčelarskim savezom o tome što još učiniti za potrebe pčelara, istaknuo je predsjednik nacionalnog Saveza Dražen Kocet.

A ono što za pčelare, kazao je, postaje sve veći problem, je uvoz meda.

„Dakle konkurencija patvorenog meda, konkurencija nelojalna nam stvara sve veće probleme u plasmanu naših proizvoda na tržištu pa mi kao Savez i kao pčelari sve više pokušavamo ostvariti komunikaciju s našim potrošačem, kupcem koji je vrh naše priče, da mu prenesemo da mi imamo najbolji med na svijetu i da ne trebaju kupovati med neprovjerene i sumnjive kvalitete. Kupac kroz med kupuje zdravlje, dakle ne kupuje šećer. Šećer je šećer dok je med priča koja čovjeku daje zdravlje i pomaže mu u njegovoj borbi s bolestima, a hrvatski pčelari nude vrhunski proizvod”, istaknuo je Dražen Kocet.

Od samoga početka Pčelarski dani imaju potporu Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca.

„Pčelarski dani uvijek budu izvrsno posjećeni i pokazuju da idemo stvarno velikim koracima u pčelarstvu i medarstvu. Samo im možemo poželjeti da tako nastave raditi jer vidimo da, od jednog hobija, otišli smo jako daleko, otišli smo do OPG-ova koji izvrsno rade i koji stvaraju izvrsne prihode za svoje obitelji u ovome trenutku”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.

A da pčelari uz puno truda i rada doista mogu osigurati egzistenciju primjer je i OPG Ivan Knežević iz Šiškovaca.


„Tata mi je već dugi niz godina pčelar, a to je naslijedio od svoga oca koji je s pčelarenjem krenuo 1970. godine kao hobi da bi sve to prešlo u profesiju kojom se danas bavi cijela obitelj. U proizvodnji naglasak je na medu, a tu su još i propolis, cvjetni prah, matična mliječ te čisti prirodni pčelinji vosak. S prodajom smo zadovoljni, a primjetno je i kako je s ovom pandemijom koronavirusa med nekako dobio na važnosti. Osim što smo već dugi niz godina na tržnici u Vinkovcima i Županji, gdje su nas odavno prepoznali kao kvalitetne pčelare, a s tim dolazi i usmena predaja koja je važna, u današnje vrijeme tu su naravno i društvene mreže preko kojih također promoviramo svoje proizvode”, ističe Ana Marija Draškić.

U OPG-u Knežević radi cijela obitelj i to im je jedini izvor prihoda.

„Može se opstati od pčelarstva, ali s tim da svi u obitelji radimo, a sada je u to već počeo ulaziti i moj suprug koji je nabavio svoj prvi kontejner pčela. Brat i njegova supruga rade, sestra radi, tako da smo apsolutno svi u tome i mislim da drugačije ne bi uspijevalo. Zajednički se radi i zajednički se može puno postići”, istaknula je naša sugovornica.

Između ostalih, vukovarsko-srijemskim pčelarima svoju ponudu na sajmu prezenetira i vinkovački Goodyear d.o.o. po jednom svom proizvodu, kažu, jedinstven u svijetu.

“Poduzeće, koje danas vodi sin, a suprug i ja smo prokuristi, osnovano je 1993. godine kada smo počeli proizvoditi pčelarsku zaštitnu opremu. Radimo zaštitne rukavice i bluze i jakne od kepera i ono što je najzanimljivije radimo 3D odijela koja proizvodimo jedini u svijetu i imamo za njih certifikat. Odijela su posebna zbog toga što su izuzetno prozračna pa nema znojenja i ne lijepe se za tijelo, a samim tim je i manja opasnost od uboda pčela”, rekla nam je Vesna Mihajlović.

Za sada, nažalost, istaknula je, kod domaćih pčelara nema prevelikoga zanimanja za ova odjela, ali ima,  primjerice, u Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Australiji…

Uz izlagački dio, Pčelarski dani uvijek imaju i svoj edukativni dio, a ove godine, u suradnji  teme su odgovor na klimatske promjene te deklariranje i označavanje meda.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno