Kako prenose 24sata, šef Sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec izjavio je u intervjuu da je nezamislivo da 17. dan štrajka Vlada prvi put sjeda s učiteljima i nastavnicima koji su u štrajku, te da je Vlada odgovorna za sve dane provedene u štrajku.
Na pitanje je li nova vladina ponuda od 6 posto rasta osnovice i eventualno 2 posto na koeficijente put prema obustavi štrajka učitelja komentirao je: “To je dogovor između HDZ-a i HNS-a. Dobra stvar je da će uslijediti sastanak. Sutra počinju pregovori o koeficijentima, a model koji smo čuli ima puno “ako” i “možda”. Vidjet ćemo što Vlada nudi, iznijet ćemo naše zahtjeve i argumente te pokušati približiti stavove. Naši članovi će odlučiti je li im ponuda prihvatljiva i prestajemo s aktivnostima ili nastavljamo štrajk”.

Smatra da Vlada nema nikakve podloge ne platiti dane u štrajku, ako stvarno žele bolje hrvatskom obrazovanju i djeci. Krene li se u tom smjeru znat će uzvratiti. Spremni su za sve, ali što planiraju u tom slučaju, neće još obznaniti.

Sindikalac Krešimir Sever rekao je da će, uskrati li Vlada dio plaća prosvjetarima, sindikati platiti dane provedene u štrajku. “Vrlo je zanimljivo kad netko o nekome govori bez konzultacija, ne znajući o čemu se radi. Gospodin Sever, ako ima te novce onda će ih valjda dati štrajkašima. Nitko nema pravo o tome govoriti u naše ime”, dodao je Mihalinec te poručio: “Svaki potez Vlade, osim pregovora, ne bi bila dobra poruka. Pregovori, razgovori, postizanje kompromisa i dostizanje cilja, tako se ponaša odgovorna Vlada. Sve ostalo može se protumačiti kao mjera nasilja, koja nema podlogu u demokratskom društvu i socijalnoj državi, kakvom se Hrvatska želi predstaviti”.

Potraje li ova situacija štrajk će se lomiti na leđima učenika.

Upravo u tome vide odgovornost Vlade. Nezamislivo je da 17. dan štrajka Vlada prvi puta sjeda s učiteljima i nastavnicima, koji su u štrajku. Sastanak, zakazan za sutra, trebao je biti prvi ili najkasnije drugi dan štrajka. Svi koji su oštećeni ili će eventualno biti, trebaju se obratiti na adresu Vlade.

Na pitanje zašto ne otkriju kolike su im plaće i tako izbiju Vladi argumente na tu temu odgovorio je da je ta tema uvijek na tepeti kada počnu prosvjedi ili štrajkovi.

“Mi to zovemo smrdljiva riba. Neki misle da time mogu odvojiti sindikate od članstva, no naši članovi ih znaju. Ako je premijer uvrijeđen i smatra se manje vrijednim, ako slučajno netko od sindikalnih čelnika ima veću plaću od njega što nije slučaj, to je znak da Hrvatska zapravo nema zrelog premijera. Sindikati se financiraju isključivo od članarina, imamo pravilnike i akte prema kojima su plaće zaposlenih poslovna tajna. Onaj tko ih prekrši riskira da bude razriješen”, rekao je Mihalinec.

Podsjetimo, sutra počinje treći ciklus cirkularnog štrajka:

4. studenoga -Osječko-baranjska i Ličko-senjska županija
5. studenoga – Primorsko-goranska i Zadarska županija
6. studenoga – sve županije