Vukovarsko-srijemska županija i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije HAMAG-BICRO organizirali su u petak u velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru, informativnu radionicu na temu “Financijski instrumenti-Mikro i Mali zajmovi za ruralni razvoj. Cilj radionice bio je pojasniti sve nejasnoće vezane uz Mikro i Male zajmove, a riječi je bilo i o mogućnostima dodjele bespovratnih sredstava iz Europskog poljoprivrednoga fonda, te su dana pojašnjenja postupka prijave i provedbe projekata.

Član Uprave HAMAG-BICRO-a Mario Turalija tom prigodom je istaknuo HAMAG-BICRO trenutno ima u provedbi 2.481 ugovor iz EU fondova, čija ukupna vrijednost iznosi 6,4 milijarde kuna, od čega bespovratna sredstva čine 2,5 milijarde kuna.

“Osim bespovratnih sredstava na raspolaganju su iz Europskoga poljoprivrednoga fonda za ruralni razvoj Mikro i Mali zajmovi i pojedinačna jamstva. Osnovni cilj ovoga je programa jednostavnije brže i lakše ulaganje u poljoprivredu, preradu i šumarstvo”, naglasio je Turalija.

Župan Božo Galić izrazio je je zadovoljstvo dobrom suradnjom s HAMAG-om te istaknuo kako Županija kontinuirano radi na obrazovanju kadrova za rješavanje problematike u poljoprivredi te pomaže razvoj poljoprivrede i kroz Agrocentar i Agroklaster.

Radionice na kojima se mogu čuti informacije o jamstvima za kredite župan Galić je ocijenio je vrlo značajnima. “Radimo na edukacijama i i obrazovanju kadrova za rješavanje problematike u poljoprivredi. Informacija kao što je ova značajna je jer će se moći koristiti sredstva uz povoljnije kamate. Svim mladim poljoprivrednicima koji se odluče djelovati a imaju dobru volju i ideju, mi kao Županija nastojimo pomoći stvarajući poljoprivredne organizacije kao što je Agro-klaster, ali i izgradnja Agrotehnološkog centra, kako bi mogli ostvariti kvalitetnu proizvodnju poljoprivrednih proizvoda te skladištenje i plasiranje tih proizvoda u dodane vrijednosti, ne samo povrće i voće nego i prehrambene proizvode. Nadam se kako će poljoprivrednici, kojima trebaju financijska sredstva, pratiti programe kojima Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva, uz Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te HAMAG-BICRO, pomažu ovom području i čine dobro za ovaj naš kraj. Imamo dobar potencijal i krećemo u dobrom pravcu a to pokazujemo i činjenicom kako smo kao Županija, na trećem mjestu po povlačenju sredstava iz fondova EU po glavi stanovnika”, rekao je župan.

Inače, financijski instrumenti Programa ruralnoga razvoja 2014.-2020. imaju za cilj potaknuti razvoj poljoprivrednoga, prerađivačkog i šumskoga sektora kroz povoljne uvjete financiranja odnosno niže kamatne stope, niže naknade, duže rokove otplate i veće mogućnosti počeka uz manje instrumenata osiguranja.