Foto: Danilo Pendo
Grupa Mikrokozma iz Podgorice ide u korak s vremenom. Odlučili su snimiti spot za pjesmu “Jabirač” koja se nalazi na njihovom drugom, aktualnom albumu “Ulicom slobode”. Što ih je inspiriralo za takvu pjesmu nije teško pretpostaviti, a i njihovo objašnjenje je dovoljno transparentno.
“Od svih fraza koje se koriste u javnom govoru za vrijeme predizbornih kampanja, posebnu fascinaciju postiču riječi: biračko tijelo. Zvuči kao odsječak iz nekog uputstva za upotrebu, kao na primjer: držati uspravno, boca pod pritiskom. Ili popratne dokumentacije o robi, recimo: tehnička roba, rasuti teret. To je osnova za priču o Jabiraču, čovjeku koji, iako ima pravo da bude biran, koristi neprekidno mogućnost da bira sebi vlast. Sve to nekako liči na kazališnu predstavu. Što je teže biti, narod ili vlast? Je li teže spavati prepunog ili praznjikavog želuca?
Na tu scenu dali smo sebi slobodu da glazbom unesemo dursku melodiju kroz šaljive riječi uz karnevalski ritam. Sve je izvedeno na sceni rukom crtanog grada našeg trik majstora. Tom igrom željeli smo izvuči jedan širok osmijeh. Pa i ova trenutna bjelosvjetska frka nam govori. Moramo naći način da budemo sretni.” – poručuje Mikrokozma.