17 C
Vinkovci
Subota, 28. svibnja 2022.

Milanović: Tražit ću da se sustav protuzračne obrane Republike Hrvatske počne graditi

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas s vrhom vojske i obavještajnih službi nakon čega se obratio javnosti.

“Nakon brifinga s načelnikom Glavnog stožera, ravnateljima obavještajnih agencija, zapovjednikom ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane odlučio sam se obratiti. Istraga je u tijeku, što se tiče same naravi letjelice koja je pala na Hrvatsku i o detaljima ne bih govorio i pozvao bih druge koji se obraćaju medijima da to ne rade, a naročito da ne idu tamo bez potrebe, jer tamo nisu trebali biti u subotu”, rekao je Milanović.

“Tražit ću da se sustav protuzračne obrane Republike Hrvatske, na čije manjkavosti sam upozoravao prije 2-3 mjeseca, treba početi graditi. Sad je pravi trenutak i to brzo, ne hitno, jer vjerojatno se ovakvo nešto više neće dogoditi, ali smo vidjeli sve nedostatke koji postoje i činjenicu da se možemo osloniti na NATO, ali da odluke donosimo mi”, rekao je.

Napomenuo je kako je projektil proletio kroz Mađarsku, ali i da vjerujemo da se ništa slično neće dogoditi. Država je u kontaktu smo s mađarskom stranom, ali tu se više ne može ništa bitno promijeniti.

“Naučili smo nešto iz ovoga, članica smo NATO-a, ali o vlastitoj sigurnosti računa vodimo isključivo mi. Zato hitno tražim da se nađu sredstva da se ti sustavi izvorno u što kraćem roku ojačaju onim sredstvima i oruđima kojima se mogu ojačati, a onda da se u nekom srednjoročnom roku za potrebe hrvatske nacionalne sigurnosti nabave odgovarajući sustavi koji nisu jamstvo apsolutne sigurnosti, ali određene sigurnosti jesu, jer apsolutne sigurnosti nema”, rekao je Milanović.

Ovo je jedan ružan, opasan incidentm ističe predsjednik i moli sve koji imaju saznanja iz istrage da o tome šute. Kaže kako je javnost sigurna.

Upitan je bio Milanović i radi li se o aviobombi, no on je rekao novinarima da to pitaju ministra Banožića.

“Bomba je teoretsko pitanje, to je stvar istrage. Ne mogu reći sa sigurnošću ni je li ta letjelica doletjela od strane ukrajinskih snaga. Ne možemo biti potpuno sigurni. Vjerojatno nećemo to nikad znati zato što i ako prikupimo materijalne dokaze, ne možemo očekivati da to Ukrajina prizna. Ratno je stanje”, rekao je Milanović.

Moli i Vladu da nađe sredstva da Hrvatska ima sustave protuzračne obrane. “Trenutno ih, naime, nema! To nije tajna. Ja sam izrazio nezadovoljstvo prije tri mjeseca. Kažem, nabavite prvo najjeftinije i najjednostavnije sustave koje se može nabaviti, a onda složenije”, zaključio je.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno