Kontaktirajte nas

Aktualno

Milijun djece moli zajedno za jedinstvo i mir

Objavljeno

-

Katehetski ured Đakovačko-osječke nadbiskupije i ove godine organizira inicijativu “Za jedinstvo i mir, milijun djece moli krunicu” koje je pokrenulo Međunarodno katoličko djelo Papinskog prava Crkva u potrebi (Kirche in Not), a u čije je uključenje pozvao papa Franjo. Provodi se diljem svijeta na Svjetski dan misija, danas, 18. listopada.

„Inicijativu vidimo korisnom i njezino promicanje preporučujemo prije svega u okviru župnog pastorala i kateheze kada djeca uče molitvu krunice, odgaja ih se za sudjelovanje u listopadskoj pobožnosti, među djecom se promiče molitva za mir te ih se odgaja za mirotvornost i katolicitet Crkve, povezuje ih se s vršnjacima koji u svijetu mole na istu nakanu…“, poručili su iz Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Promicatelji inicijative trebali bi biti prije svega svećenici i suradnici u župnoj katehezi. Školski vjeroučitelji mogu uvelike pridonijeti širenju inicijative, prije svega animirajući djecu za sudjelovanje u listopadskim pobožnostima u župi i odgajajući iz za navedene vrednote. Oni inicijativu mogu podržati i tako da npr. u okviru redovitog školskog vjeronauka na početku sata s djecom mole desetinu krunice za mir i slično. U nekim sredinama i školama inicijativa je postala i zajednička na razini čitave župe i/li škole.

Molitvena akcija “Dječja krunica” nastala je 2005. godine u Venezueli i već se proširila svijetom. Inicijatori krunice pozivaju se na jednu izreku svetog Padre Pija koja glasi: “Ako milijun djece moli krunicu, svijet će se promijeniti”. Tako je inicijativa došla do svog imena i cilja.

Ostvarenje molitve je svake godine predviđeno za 18. ili 19. listopada. Organizatori te međunarodne inicijative su naveli da bi bilo poželjno da se sva djeca ujedine u molitvi za jedinstvo i mir u isto vrijeme – u 9 sati ujutro. Dakako da to nije svima moguće u navedeno vrijeme. No, uključivanje u akciju je ipak ostvarivo svima – u neko drugo vrijeme tijekom toga dana, a svakoj župnoj zajednici barem u okviru župne listopadske pobožnosti. Tako način i mjesto ostvarenja zajedničke molitve ostaju prepušteni slobodi i kreativnosti pojedinih svećenika, vjeroučitelja, župnih kateheta i njihovih vjeroučenika, odnosno djece i drugih župljana.

“Često molite krunicu. Ona tako malo košta, a vrijedi tako mnogo”

Na zajedničku molitvu pozvala je i Župa sv. Vinka Pallottija. Tom su prigodom dali jedan zadatak za naše najmlađe i njihove roditelje koji bi djeci trebali pročitati neku priču o sestri Katarini i medaljici Majke Božje ili dati im da sami pročitaju, ako to znaju. Zatim na papir neka pokušaju nacrtati i obojati medaljicu Majke Božje. Ako je to nekom djetetu slučajno malo i previše jednostavno za crtanje, neka nacrta i logo inicijative “Milijun djece moli krunicu za jedinstvo i mir”. Crteže uslikajte i pošaljite u poruci ili komentaru na Facebook stranice Župe, a oni će, uz roditeljsko dopuštenje, nastojati sve crteže i objaviti. Priložili su i fotografije s pismom djeci i letkom s uputom za molitvu.

„Pokažite to našoj djeci, neka se pridruže molitvi kako bi nam naša Majka od svoga Sina Isusa izmolila mir koji nam, osobito u posljednje vrijeme, nedostaje“, kazali su u ovoj vinkovačkoj Župi.

U prilogu dostavljamo letak i plakat koji prate navedenu zajedničku molitvu, Pismo djeci te popratno pismo Međunarodnog katoličkog djela Papinskog prava “Crkva u potrebi” te Vas pozivamo da se uključite u zajedničku molitvenu inicijativu.

https://djos.hr/wp-content/uploads/2020/09/Pismo-djeci.pdf

https://djos.hr/wp-content/uploads/2020/09/LETAK-MILIJUN-DJECE-MOLI-KRUNICU-2020-ARHIVA.pdf

https://djos.hr/wp-content/uploads/2020/09/PLAKAT-MILIJUN-DJECE-MOLI-KRUNICU-2020-ARHIVA.pdf

https://djos.hr/wp-content/uploads/2020/09/cover-letter_2020.croatian.pdf

Aktualno

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

Objavljeno

-

Napisao/la

    292 pregleda

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno je popisano više od 652.000 građana, objavio je Državni zavod za statistiku.

Pregled broja samopopisanih građana pokazuje kako se najviše građana samopopisalo u Gradu Zagrebu, 208.148, a najmanje, njih 4.010, u Ličko-senjskoj županiji.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada se samopopisalo 13.429 građana.

U prvoj fazi provedbe Popisa, do 26. rujna 2021., građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo. Takav način samopopisivanja omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara.

Nastavi čitati

Aktualno

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Objavljeno

-

Napisao/la

    319 pregleda

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i eksplozivna sredstva, podsjećaju  iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, koja u protekla dva tjedna bilježi preuzimanje veće količine oružja i eksplozivnih sredstava.

Kako se navodi, od 6. do 19. rujna policijski službenici protueksplozijske zaštite Policijske uprave vukovarsko-srijemske su u 4 slučaja dragovoljne predaje i 7 slučajeva pronalaska oružja i eksplozivnih sredstava preuzeli te predmete od građana, koji su željeli ostati anonimni.

Policija je preuzela vojni eksploziv (100 g), osvjetljavajuću minobacačku minu, dvije minobacačke granate, pet ručnih bombi,  dvije automatske puške, jedna puška „kubura“, 10 komada spremnika za automatsku pušku, 990 raznovrsnih komada streljiva. Preuzeta minsko eksplozivna sredstva pohranjena su u skladište do uništenja.

“Nazovite policiju na broj 192, predajte ilegalno oružje i učinite svoje okruženje sigurnim”, poručuju još jednom iz policije.

Nastavi čitati

Aktualno

Od ponoći nove cijene goriva

Objavljeno

-

Napisao/la

    1084 pregleda

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin bi mogao biti nešto jeftiniji, dok bi dizel i autoplin trebali značajnije poskupjeti.

Spremnik od 50 litara benzina tako bi trebao biti jeftiniji za 2 kune, isti takav spremnik dizela trebao bi biti skuplji za 9 kuna, a spremnik LPG-a bi trebao također poskupjeti za 9 kuna.  To znači da bi od ponoći litra najprodavanijeg Eurosupera 95 trebala biti jeftinija za 4 lipe, a litra Eurodizela bi trebala biti skuplja za 18 lipa.

Kako cijene nisu iste na svim prodajnim mjestima, nije loše pogledati kako se one kreću. U Vinkovcima gorivo možete točiti na prodajnim mjestima Ine, Tifona, Croduxa i Petrola.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 6 sati

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno...

Aktualnoprije 6 sati

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i...

Aktualnoprije 7 sati

Od ponoći nove cijene goriva

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin...

Aktualnoprije 7 sati

U Vinkovcima nikad veći zabavni park

Uspješno su održane 56. Vinkovačke jeseni, a na nekoliko lokacija u gradu Vinkovčani, Vinkovčanke i njihovi gosti uživali su u...

Aktualnoprije 8 sati

Petar Tomić više nije trener prve momčadi Cibalije

Na službenom Facebook profilu HNK Cibalia Vinkovci upravo je objavljeno priopćenje u kojem se navodi da braća Tomić više nisu...

Aktualnoprije 9 sati

Sufinanciranje troškova putovanja vlakom redovitim studentima

Vukovarsko-srijemska županija će od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine ili do utroška predviđenih novčanih sredstava, sufinancirati prijevoz vlakom...

Aktualnoprije 10 sati

U Hrvatskoj 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, umrlo 14 osoba

U posljednja 24 sata potvrđena su 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 14 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer...

Aktualnoprije 11 sati

U Ceriću lopovi operirali po osobnim automobilima

Tijekom vikenda zabilježene su dvije provale u osobne automobile u Ceriću. U ulici Slavka Mađera, tijekom noći s 18. na...

Najčitanije