Katehetski ured Đakovačko-osječke nadbiskupije i ove godine organizira inicijativu “Za jedinstvo i mir, milijun djece moli krunicu” koje je pokrenulo Međunarodno katoličko djelo Papinskog prava Crkva u potrebi (Kirche in Not), a u čije je uključenje pozvao papa Franjo. Provodi se diljem svijeta na Svjetski dan misija, danas, 18. listopada.

„Inicijativu vidimo korisnom i njezino promicanje preporučujemo prije svega u okviru župnog pastorala i kateheze kada djeca uče molitvu krunice, odgaja ih se za sudjelovanje u listopadskoj pobožnosti, među djecom se promiče molitva za mir te ih se odgaja za mirotvornost i katolicitet Crkve, povezuje ih se s vršnjacima koji u svijetu mole na istu nakanu…“, poručili su iz Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Promicatelji inicijative trebali bi biti prije svega svećenici i suradnici u župnoj katehezi. Školski vjeroučitelji mogu uvelike pridonijeti širenju inicijative, prije svega animirajući djecu za sudjelovanje u listopadskim pobožnostima u župi i odgajajući iz za navedene vrednote. Oni inicijativu mogu podržati i tako da npr. u okviru redovitog školskog vjeronauka na početku sata s djecom mole desetinu krunice za mir i slično. U nekim sredinama i školama inicijativa je postala i zajednička na razini čitave župe i/li škole.

Molitvena akcija “Dječja krunica” nastala je 2005. godine u Venezueli i već se proširila svijetom. Inicijatori krunice pozivaju se na jednu izreku svetog Padre Pija koja glasi: “Ako milijun djece moli krunicu, svijet će se promijeniti”. Tako je inicijativa došla do svog imena i cilja.

Ostvarenje molitve je svake godine predviđeno za 18. ili 19. listopada. Organizatori te međunarodne inicijative su naveli da bi bilo poželjno da se sva djeca ujedine u molitvi za jedinstvo i mir u isto vrijeme – u 9 sati ujutro. Dakako da to nije svima moguće u navedeno vrijeme. No, uključivanje u akciju je ipak ostvarivo svima – u neko drugo vrijeme tijekom toga dana, a svakoj župnoj zajednici barem u okviru župne listopadske pobožnosti. Tako način i mjesto ostvarenja zajedničke molitve ostaju prepušteni slobodi i kreativnosti pojedinih svećenika, vjeroučitelja, župnih kateheta i njihovih vjeroučenika, odnosno djece i drugih župljana.

“Često molite krunicu. Ona tako malo košta, a vrijedi tako mnogo”

Na zajedničku molitvu pozvala je i Župa sv. Vinka Pallottija. Tom su prigodom dali jedan zadatak za naše najmlađe i njihove roditelje koji bi djeci trebali pročitati neku priču o sestri Katarini i medaljici Majke Božje ili dati im da sami pročitaju, ako to znaju. Zatim na papir neka pokušaju nacrtati i obojati medaljicu Majke Božje. Ako je to nekom djetetu slučajno malo i previše jednostavno za crtanje, neka nacrta i logo inicijative “Milijun djece moli krunicu za jedinstvo i mir”. Crteže uslikajte i pošaljite u poruci ili komentaru na Facebook stranice Župe, a oni će, uz roditeljsko dopuštenje, nastojati sve crteže i objaviti. Priložili su i fotografije s pismom djeci i letkom s uputom za molitvu.

„Pokažite to našoj djeci, neka se pridruže molitvi kako bi nam naša Majka od svoga Sina Isusa izmolila mir koji nam, osobito u posljednje vrijeme, nedostaje“, kazali su u ovoj vinkovačkoj Župi.

U prilogu dostavljamo letak i plakat koji prate navedenu zajedničku molitvu, Pismo djeci te popratno pismo Međunarodnog katoličkog djela Papinskog prava “Crkva u potrebi” te Vas pozivamo da se uključite u zajedničku molitvenu inicijativu.

https://djos.hr/wp-content/uploads/2020/09/Pismo-djeci.pdf

https://djos.hr/wp-content/uploads/2020/09/LETAK-MILIJUN-DJECE-MOLI-KRUNICU-2020-ARHIVA.pdf

https://djos.hr/wp-content/uploads/2020/09/PLAKAT-MILIJUN-DJECE-MOLI-KRUNICU-2020-ARHIVA.pdf

https://djos.hr/wp-content/uploads/2020/09/cover-letter_2020.croatian.pdf