Od 1. siječnja 2020. godine minimalna neto plaća u Hrvatskoj iznosit će 3.250 kuna neto, odnosno 4.062 kune bruto. U skladu s tim, ministrica znanosti i obrazovanja donijela je odluku o minimalnoj studentskoj satnici u 2020. godini.

Od početka sljedeće godine, minimalna naknada studentima za rad preko Studentskog ugovora iznosit će 25,39 kuna po satu, najavilo je nedavno Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Odluku o povećanju studentske satnice donijela je ministrica Blaženka Divjak s obzirom na povećanje minimalne bruto plaće s 3750 na 4062,51 kunu.

Podsjetimo, studentska satnica do kraja prošle godine iznosila je 21,50 kuna, a zatim je povećana na 23,44 kune. U sklopu odluke o povećanju satnice na 25,39 kuna studentima, ministrica Divjak naglasila je da je poboljšanje studentskog standarda, kvalitete života i studiranja studenata stalna briga Ministarstva. Prema njezinim riječima, omogućeno je da je ono što se prikupi kao naklada za posredovanje ulaže u poboljšanje kvalitete studentskog života. Tako Zakon o obavljanju studentskih poslova, osim što će propisivati plaćanje studentskog rada dvije kune više po satu, navodit će i ista pravila kao što su bila do sada.

Zakon, primjerice, uključuje povećanje od 50 posto za rad blagdanima, vikendom i noću što će rezultirati isplaćivanjem satnica u iznosu i do 40 kuna po satu. Također studenti i dalje zadržavaju pravo na naknadu za prijevoz i prehranu, ali i na plaćenu pauzu ukoliko budu radili šest ili više sati dnevno.