17 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. ožujka 2023.

Ministar Beroš: Mjere su bile usmjerene ka očuvanju zdravlja i života hrvatskih građana

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

“Odluka Ustavnog suda potvrđuje ono što dugo govorim, odnosno da su naše mjere bile odmjerene, razmjerne, legitimne, usmjerene ka očuvanju zdravlja i života hrvatskih građana u jednom vrlo specifičnom trenutku dolaska jedne nove bolesti za koju u tom trenutku, nismo inicijalno znali kakav će biti krajnji domet”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš za HRT. Pojasnio je kako su u susjednim zemljama ljudi umirali u znatnom broju i sve odluke Stožera su bile usmjerene ka očuvanju zdravlja i života građana.

One su, dodaje, bile temeljene na stručnom promišljanju, epidemiološkom promišljanju i svakodnevno su ih komparirali sa sličnim odlukama u zemljama diljem svijeta.

“Sve nas je mučio isti problem, kako sačuvati zdravlje i kako spriječiti širenje virusa”, istaknuo je. Osvrnuo se na sve manje povjerenje građana na rad Stožera rekavši da su, kada je ugroza bila velika, svi bili u strahu i slušali preporuke Stožera, no kako je virus pokazao da u Hrvatskoj možda neće biti toliko fatalnih posljedica, svi skupa su se opustili i počeli propitkivati odluke. Ponovio je da su sve odluke bile temeljene na stručnom promišljanju i zato imamo dobre rezultate. Beroš je naglasio da se u Stožeru i dalje moraju truditi pronaći one mjere koje će biti najučinkovitije. “Omjer dnevno novohospitaliziranih i otpuštenih je meni iznimno bitan jer ukazuje na opterećenje zdravstvenog sustava. To je jedan od bitnijih faktora koji odlučuje o kvaliteti pružanja zdravstvene usluge”, dodao je.


Kod pojedinih bolnica su se počeli pripremati šatori, Beroš kaže da je to lagana priprema za jesen jer šatori u nekim zdravstvenim ustanovama već postoje od ranije i tamo su zbog trijaže bolesnika.

“Novo normalno vrijedi u bolničkom sustavu. Više nije moguć ulazak direktno s ceste, osim u hitnim slučajevima, bez prethodne trijaže i ispunjavanja upitnika i mjerenja temperature. Prilagođavamo se novim okolnostima”, dodao je. Komentirao je i najnovije odluke lokalnih stožera u Istri i Međimurju gdje maske nisu obvezne na nastavi u školi. Rekao je kako je lokalni stožer u dogovoru sa strukom donio takvu odluku, koja je legitimna. “Sve će ovisiti o broju novooboljelih, odnosno o epidemiološkoj situaciji. Vidjet ćemo, ako epidemiološka situacija bude dobra, nema razloga da i ostali stožeri ne donesu odluke sličnu ovom. Isto tako, ako se situacija pogorša, lokalni stožer promijenit će tu odluku”, zaključio je.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno