Kontaktirajte nas

Aktualno

Ministar Beroš: Mjere su bile usmjerene ka očuvanju zdravlja i života hrvatskih građana

Objavljeno

-

“Odluka Ustavnog suda potvrđuje ono što dugo govorim, odnosno da su naše mjere bile odmjerene, razmjerne, legitimne, usmjerene ka očuvanju zdravlja i života hrvatskih građana u jednom vrlo specifičnom trenutku dolaska jedne nove bolesti za koju u tom trenutku, nismo inicijalno znali kakav će biti krajnji domet”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš za HRT. Pojasnio je kako su u susjednim zemljama ljudi umirali u znatnom broju i sve odluke Stožera su bile usmjerene ka očuvanju zdravlja i života građana.

One su, dodaje, bile temeljene na stručnom promišljanju, epidemiološkom promišljanju i svakodnevno su ih komparirali sa sličnim odlukama u zemljama diljem svijeta.

“Sve nas je mučio isti problem, kako sačuvati zdravlje i kako spriječiti širenje virusa”, istaknuo je. Osvrnuo se na sve manje povjerenje građana na rad Stožera rekavši da su, kada je ugroza bila velika, svi bili u strahu i slušali preporuke Stožera, no kako je virus pokazao da u Hrvatskoj možda neće biti toliko fatalnih posljedica, svi skupa su se opustili i počeli propitkivati odluke. Ponovio je da su sve odluke bile temeljene na stručnom promišljanju i zato imamo dobre rezultate. Beroš je naglasio da se u Stožeru i dalje moraju truditi pronaći one mjere koje će biti najučinkovitije. “Omjer dnevno novohospitaliziranih i otpuštenih je meni iznimno bitan jer ukazuje na opterećenje zdravstvenog sustava. To je jedan od bitnijih faktora koji odlučuje o kvaliteti pružanja zdravstvene usluge”, dodao je.

Kod pojedinih bolnica su se počeli pripremati šatori, Beroš kaže da je to lagana priprema za jesen jer šatori u nekim zdravstvenim ustanovama već postoje od ranije i tamo su zbog trijaže bolesnika.

“Novo normalno vrijedi u bolničkom sustavu. Više nije moguć ulazak direktno s ceste, osim u hitnim slučajevima, bez prethodne trijaže i ispunjavanja upitnika i mjerenja temperature. Prilagođavamo se novim okolnostima”, dodao je. Komentirao je i najnovije odluke lokalnih stožera u Istri i Međimurju gdje maske nisu obvezne na nastavi u školi. Rekao je kako je lokalni stožer u dogovoru sa strukom donio takvu odluku, koja je legitimna. “Sve će ovisiti o broju novooboljelih, odnosno o epidemiološkoj situaciji. Vidjet ćemo, ako epidemiološka situacija bude dobra, nema razloga da i ostali stožeri ne donesu odluke sličnu ovom. Isto tako, ako se situacija pogorša, lokalni stožer promijenit će tu odluku”, zaključio je.

Aktualno

17 novih slučajeva u županiji, u samoizolaciji 149 učenika

Objavljeno

-

Napisao/la

    137 pregleda

Županijski stožer javlja kako je, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 17 novih pozitivnih osoba na COVID-19, potvrđene PCR testiranjem (4 osobe iz Borova, 3 iz Vukovara, po 2 osobe iz Županje i Novih Mikanovaca, po 1 osoba iz Andrijaševaca, Bobote, Cerića, Otoka, Rajeva Sela i Rokovaca). Preminula je jedna osoba.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 13009, od kojih se 12607 oporavilo, a ukupno je preminulo 266 osoba.

Trenutno je u županiji 21 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 269 osoba te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 88815. U samoizolaciji se na području županije nalaze 244 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 2 su pozitivne osobe iz sustava zdravstva ( 1med. sestara / tehničar i 1 ostali zdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva nalaze se 2 radnika (1 med.sestra/tehničar i 1 drugi zdravstveni radnik).

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 10 nastavnika i 32 učenika. U samoizolaciji se nalazi 8 nastavnika i 149 učenika.

Nastavi čitati

Aktualno

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

Objavljeno

-

Napisao/la

    423 pregleda

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno je popisano više od 652.000 građana, objavio je Državni zavod za statistiku.

Pregled broja samopopisanih građana pokazuje kako se najviše građana samopopisalo u Gradu Zagrebu, 208.148, a najmanje, njih 4.010, u Ličko-senjskoj županiji.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada se samopopisalo 13.429 građana.

U prvoj fazi provedbe Popisa, do 26. rujna 2021., građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo. Takav način samopopisivanja omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara.

Nastavi čitati

Aktualno

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Objavljeno

-

Napisao/la

    496 pregleda

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i eksplozivna sredstva, podsjećaju  iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, koja u protekla dva tjedna bilježi preuzimanje veće količine oružja i eksplozivnih sredstava.

Kako se navodi, od 6. do 19. rujna policijski službenici protueksplozijske zaštite Policijske uprave vukovarsko-srijemske su u 4 slučaja dragovoljne predaje i 7 slučajeva pronalaska oružja i eksplozivnih sredstava preuzeli te predmete od građana, koji su željeli ostati anonimni.

Policija je preuzela vojni eksploziv (100 g), osvjetljavajuću minobacačku minu, dvije minobacačke granate, pet ručnih bombi,  dvije automatske puške, jedna puška „kubura“, 10 komada spremnika za automatsku pušku, 990 raznovrsnih komada streljiva. Preuzeta minsko eksplozivna sredstva pohranjena su u skladište do uništenja.

“Nazovite policiju na broj 192, predajte ilegalno oružje i učinite svoje okruženje sigurnim”, poručuju još jednom iz policije.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 13 minuta

17 novih slučajeva u županiji, u samoizolaciji 149 učenika

Županijski stožer javlja kako je, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 17 novih pozitivnih osoba na...

Aktualnoprije 14 sati

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno...

Aktualnoprije 15 sati

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i...

Aktualnoprije 16 sati

Od ponoći nove cijene goriva

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin...

Aktualnoprije 16 sati

U Vinkovcima nikad veći zabavni park

Uspješno su održane 56. Vinkovačke jeseni, a na nekoliko lokacija u gradu Vinkovčani, Vinkovčanke i njihovi gosti uživali su u...

Aktualnoprije 17 sati

Petar Tomić više nije trener prve momčadi Cibalije

Na službenom Facebook profilu HNK Cibalia Vinkovci upravo je objavljeno priopćenje u kojem se navodi da braća Tomić više nisu...

Aktualnoprije 18 sati

Sufinanciranje troškova putovanja vlakom redovitim studentima

Vukovarsko-srijemska županija će od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine ili do utroška predviđenih novčanih sredstava, sufinancirati prijevoz vlakom...

Aktualnoprije 19 sati

U Hrvatskoj 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, umrlo 14 osoba

U posljednja 24 sata potvrđena su 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 14 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer...

Najčitanije