Foto: Vlada RH
Ministar zdravstva Vili Beroš danas je održao on-line sastanak s ravnateljima bolnica nakon kojega se susreo s novinarima.
„Definirali smo da treba povećati kapacitete u svim regionalnim centrima u primarno intenzivističkim respiracijskim centrima. Dali smo naputak da se povećaju brojevi kreveta u primarno intenzivističkim respiracijskim centrim. Razgovarali smo i o tome da sve zdravstvene ustanove trebaju pojačati svoje izolirajuće kapacitete, kako u objedinjenim hitnim bolničkim prijemima tako i u stacionarnim odjeljenjima”, kazao je Beroš.
U dogovoru s jedinicama lokalne odnosno regionalne samouprave, istaknuo je, trebali bi se formirati tzv. sekundarni centri za prihvat bolesnika u pojedinim specijalnim bolnicama, kao što se to i sada radi u pojedinim mjestima.
„Takvih centara ima dosta u Hrvatskoj. Ukupan kapacitet prijema bolesnika je oko 3.000 kreveta. Smatramo da one Covid-19 bolesnike, koji zahtijevaju kompleksnije liječenje od običnog smještaja kao što smo to planirali u Areni, treba smjestiti u te tzv. sekundarne centre. Arene postaju tada tercijarni centri za smještaj bolesnika”, istaknuo je Beroš.
Kako virus sada, u odnosu na proljeće, češće upada u zdravstveni sustav, cilj je naći jedan optimalan model zbrinjavanja bolesnika, kazao je Beroš ističući kako su spremni još neki modeli, koji će se odnositi na to da će sve bolnice biti pozitivne Covid bolnice. Napomenuo je i kako se nada da će se, zahvaljujući odgovornom ponašanju građana, spriječiti širenje epidemije u tom opsegu te ponovio potrebu poštivanja epidemioloških mjera.