Povodom velikog povećanja broja zaraženih novim koronavirusom u Hrvatskoj, javnosti su se obratili ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.
U posljednja 24 sata, naime, zabilježen je 1131 novi slučaj oboljelih od COVID-19 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4233, a preminule su tri osobe.
Ministar Beroš istaknuo je kako virus ulazi u zdravstveni sustav, kuca na vrata domova umirovljenika, prijeti na sve strane. “Ako sada odustanemo od osobne odgovornosti, dopustit ćemo da virus upravlja našim životima”, naglasio je ministar Beroš te istaknuo nužnost pridržavanja propisanih mjera.
“Mjere nisu kazna, one su donesene da preživimo ovu ugrozu. Naš zdravstveni sustav funkcionira zbog truda djelatnika, ali i to vrijeme ima svoje granice. Krajnje opasno je minorizirati učinke ovog virusa”, istaknuo je Beroš kazavši kako se ulaže trud  u balansiranje mjera jer cilj nije zatvoriti gospodarstvo nego naći suživot s virusom.
Krunoslav Capak istaknu je kako Hrvatska ima najlibelarnije mjere u Europi te uputio apel građanima da ih se pridržavaju jer se samo tako može se očekivati manji rast novozaraženih. “Nadamo se da će kroz tjedan do deset pridržavanjem mjera pasti brojke”, kazao je Krunoslav Capak. ravnatelj HZJZ.