2 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. prosinca 2023.

Božinović: Ide se prema smanjenju broja dana samoizolacije

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, objavila je HIna, izjavio je danas da se ide prema smanjenju broja dana samoizolacije, no poželjno je da se to utvrdi na multinacionalnoj razini kako bi sve države imale isto mjerilo.
“Tu još uvijek nema jednoznačnog odgovora, ali realno ide se prema smanjenju dana samoizolacije. Naravno da je poželjno da se to utvrdi na nekoj multinacionalnoj razini. Za nas je važno da Europska unija oko toga zauzme stav, da nema jedna država jedno mjerilo, a druga drugo jer isti je virus i više-manje su isti ljudi”, rekao je Božinović novinarima nakon sastanka u Vladi.
Također, na svjetskoj razini vode se rasprave, a u ovoj epidemiji nitko ne može baš točno reći u dan, u sat kad postaje osoba koja je, eventualno i pozitivna, manje opasna za svoju okolinu.
Podsjetio je da je prvo samoizolacija bila 28 dana, pa 21, zatim se došlo do 14 dana, a sada se vode rasprave da to bude sedam dana, Francuska se priprema za to. Međutim, dodaje, to je sedam dana za one koji su zaraženi.
Zna se da njihovi kontakti mogu razviti eventualno bolest nakon nekoliko dana. Možemo doći u situaciju da kontakt zaražene osobe naknadno postane zaražen i, ako se primjenjuje istih sedam dana, izađe iz samoizolacije u trenutku kad je možda najzarazniji za okolinu, kaže ministar.
Božinović je također izvijestio da su na sastanku u Vladi razgovarali o epidemiološkoj situaciji, ali nema ništa novo.
“Poanta svega je da mi još uvijek imamo relativno visok broj novozaraženih osoba, a s druge strane to je virus koji se može spriječiti, odnosno usporiti njegovo širenje jednostavnim mjerama”, istaknuo je te novinarima sugerirao kako bi bilo dobro da nose maske čak i na otvorenom, kada stoje blizu jedni drugima.
“Razmak, higijena nosa i ruku i sigurno da bi rezultati i broj novozaraženih bio manji”, poručio je Božinović.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno