- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Danas u Hrvatskoj imamo 94 novozaraženih i 2.178 testiranih. Postotak pozitivnih je 4.3 posto. Ukupno su 74 pacijenta su na respiratoru, a to je 10 posto više u odnosu na prethodni dan. U bolnice su jučer zaprimljena 72 pacijenta. U 24 sata preminulo je 19 ljudi, podaci su to Nacionalnog stožera civilne zaštite u kojem su za danas organizirali medijsku konferenciju.

Krajem tjedna mi trebamo odlučiti o produžetku mjera. Sada je prerano govoriti, ali s obzirom na porast teško je da se mogu očekivati daljnja popuštanja. Trebalo bi nam biti u fokusu da zadržimo ove mjere kako se ne bi vraćali unatrag. Pridržavanjem mjera treba se usporiti virus”, poručio je ovom prilikom ministar Davor Božinović.

Napomenuo je i kako svako toleriranje nepridržavanja mjera može imati implikacije na one koji imaju najviše interesa da ostanu otvoreni. “Mi ćemo i nadalje pratiti situaciju širenja virusa u Hrvatskoj i izvan nje i donositi mjere. Svjesni smo da 15. moramo produžiti mjere”, zaključio je. Dr. Alemka Markotić predstavila je detalje istraživanja u Hrvatskoj koje pokazuje da se nakon druge doze cjepiva protiv koronavirusa višestruko povećavaju antitijela kod određenog broja ispitanika. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je pak kako imamo 16 posto više zaraženih nego prošlog tjedna, dok je ministar Beroš naglasio kako svjedočimo da masovni punktovi za cijepljenje pokazuju vježbu za ono što nam dolazi kada dođe veća količina cjepiva. “Ono što ne trebamo dopustiti jest da lagani porast brojeva postane i trend. Cijepljenje je dobrodošla aktivnost, ali ne smije biti momenta koji će dovesti do većih okupljanja. Moramo biti svjesni i odgovorni”, dodao je Beroš.