Kontaktirajte nas

Vijesti

Ministar Fuchs potvrdio kako se razmišlja o nekakvom obliku online nastave

Objavljeno

-

Danas je u medijima odjeknula vijest kako bi učenici uskoro mogli prijeći na online nastavu. Najprije je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao kako se razmišlja o produljenju praznika za učenike idući tjedan, a zatim je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao da će se “možda prijeći na nekakve oblike online nastave” te da će to još vidjeti.

Odluku o prelasku na online nastavu mogu donijeti osnivači škola u suradnji sa županijskim stožerom, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) za sada ne namjerava mijenjati kalendar školske godine.

“Ministarstvo znanosti i obrazovanja za sada ne namjerava mijenjati kalendar školske godine koji je definiran Odlukom o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2021./2022., koja je donesena još krajem travnja”, potvrdilo je Ministarstvo.

Što se tiče moguće online nastave u skladu s epidemiološkom situacijom u pojedinoj školi, gradu, području županije ili županiji, osnivači škola u suradnji sa županijskim stožerom mogu donijeti odluku o prelasku na online nastavu za pojedinu školu, grad ili za područje cijele županije. Podsjećaju da je to definirano modelom koji je donesen još prije početka prošle školske godine i na snazi je više od godinu dana te je tijekom prošle školske godine omogućio da učenici u Hrvatskoj na nastavi uživo provedu puno više dana od svojih vršnjaka u EU.

“Praznici su definirani kalendarom. Mogu se neke manje izmjene raditi, ali to poremeti satnicu u svim školama. Ne kažem da je nemoguće, ali je dosta komplicirano. Da, možda prijeđemo na nekakve oblike online nastave, ali to ćemo vidjeti još”, naglasio je Fuchs. To se odnosi na učenike osnovnih i srednjih škola.

Podsjetimo, Božinović je rekao da se na današnjem sastanku premijera i članova Nacionalnog stožera civilne zaštite najviše govorilo o pojačanoj kontroli mjera koje su sada na snazi, prije svega korištenja maski u zatvorenom prostoru. Istaknuo je da će se nastaviti razgovori vezani za činjenicu da je gotovo 25 posto novozaraženih iz školskog sustava i o tome “kako iskoristiti nadolazeće blagdane da se eventualno ona dva dana koja su radna u tom tjednu – ne ide u školu”.

U Hrvatskoj je trenutno pozitivno 3820 učenika i 554 nastavnika.

koronavirus

Vlada izmijenila zakon i uvela kazne do 50 tisuća kuna za nepoštivanje covid potvrda

Objavljeno

-

Napisao/la

    13 pregleda
Foto: Vlada RH

Vlada je na današnjoj sjednici izmijenila Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. U njega su unesene kazne za one koji odbijaju primjenu covid potvrda.

Premijer Andrej Plenković rekao je da pandemija od nas zahtijeva poštivanje temeljnih epidemioloških mjera. “Nažalost, pandemija ne jenjava i broj preminulih s ili od covida u Hrvatskoj je premašio 11 tisuća. To je ogroman broj. 70 posto preminulih u zadnjih tjedan dana nije bilo cijepljeno”, istaknuo je premijer i još jednom apelirao na građane da se cijepe.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da imamo pad broja zaraženih od 26,5 posto u odnosu na prije dva tjedna, ali i da pada broj hospitaliziranih. U zadnja 24 sata na respiratore je stavljeno 30 pacijenata, od toga njih 24 nisu bila cijepljena.

Uz podatke, Ministarstvo zdravstva imenovalo je i ekspertni tim koji je na usluzi bolnicama kako bi se poboljšali organizacijska struktura i liječenje.

U Hrvatskoj je cijepljeno 64,5 posto odraslog stanovništva, a 209 tisuća građana primilo je treću dozu. Od početka provjere covid potvrda u državnim i javnim službama obavljeno je preko 400 tisuća testiranja, a pozitivnih je bilo nešto više od sedam tisuća. Beroš je napomenuo kako se soj omikron smatra potencijalno opasnijim od delte te da je cijepljenje efikasno i protiv te varijante virusa.

Ističe da je uvođenjem covid potvrda spriječena zaraza populacije veličine Samobora. “Interes za cijepljenjem je kontinuiran, no potrebno je ubrzati protok cijepljenja. Pozivam građane koji i dalje negiraju učinkovitost cijepljenja da im budu uzor cijepljeni sugrađani te znanstvenici. Cijepljenje i mjere najbolja su brana postojećim varijantama virusa”, zaključio je Beroš.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović kazao je da je doneseno sedam novih odluka na nacionalnoj razini.

Vlada je potom izglasala izmjenu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Beroš je kazao da se njime određuju odgovorne osobe za provedbu covid potvrda i da se dopunjuju ovlasti Državnog inspektorata i da je kazna od 30.000 do 50.000 kuna za one koji ne provode mjere.

“Novčanom kaznom u iznosu od 30.000,00 do 50.000 kuna bit će kažnjena za prekršaj odgovorna osoba koja ne osigura provedbu posebne sigurnosne mjere i obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore”, stoji u prijedlogu izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj zabilježen je 5.341 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 32.603. Preminulo je 76 osoba. 2.391 pacijent je na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 311 pacijenata. Do danas je ukupno testirano 3.477.478 osoba, od toga 13.928 u posljednja 24 sata.

Nastavi čitati

Aktualno

Božićnica 5.000, uskrsnica 2.500 kuna, bonovi, stipendije za studente, darovi za djecu i zajednički izleti – tako to rade u Kreditnoj uniji Jamstvo iz Županje

Objavljeno

-

Napisao/la

    34 pregleda

Društveno odgovorno poslovanje sve je više fokus kako potrošačima, tako i tvrtkama koje su uvidjele da percepcija kredibiliteta društveno odgovorne tvrtke daleko nadmašuje vezane troškove. Jedan od takvih primjera je i Kreditna unija Jamstvo koja pokazuje da se uz kvalitetno upravljanje, poslovanje iz godine u godinu može širiti i da nema prepreka da tvrtka posluje društveno odgovorno, bez obzira na svoju veličinu.

Kreditna unija Jamstvo najveća je kreditna unija u Hrvatskoj koja posluje 23 godine sa 12 zaposlenika za svojih 10.500 članova. Međutim, osim po dobrom poslovanju, Kreditna unija poznata je i po odgovornom ponašanju prema svojim članovima, radnicima i lokalnoj zajednici.

 

Razloge zbog kojih kreditne unije trebaju biti lideri društveno odgovornog poslovanja pojašnjava član Uprave Kreditne unije Jamstvo, Petar Barišić: „Društvena odgovornost prioritet je i temelj našega poslovanja, a ogleda se u načinu na koji Kreditna unija živi u zajednici u kojoj posluje. Naime, Kreditna unija Jamstvo osnovana je sa željom da u središtu poslovanja bude član – korisnik kredita, depozita, zaposlenik ili član lokalne zajednice u kojoj poslujemo. To treba biti pravilo svake kreditne unije, budući da su u samoj srži kreditnih unija pojmovi uzajamnosti i solidarnosti. To znači da član kreditne unije poslovanjem treba očekivati veću fleksibilnost, transparentnost, fer i otvoreniji pristup te bržu uslugu.“

„Osim članova, i radnici trebaju osjetiti utjecaj društveno odgovornog poslovanja isplatom adekvatnih plaća, božićnica, uskrsnica, bonova, stipendija za studente, darova za djecu i sličnih materijalnih stimulacija. Zbog toga iskorištavamo sve porezne olakšice kako bismo radnicima omogućili maksimalnu motivaciju. Kako je prije nekoliko godina omogućena isplata božićnica, uskrsnica i bonusa u iznosu od 7.500 kuna, odmah smo donijeli odluku da ćemo istu početi primjenjivati.“ Objašnjava Barišić i nastavlja: „S druge strane, velika su motivacija i nematerijalni poticaji kao što su radno vrijeme, zajednički izleti ili edukacije. Na taj se način zaposlenici zbližavaju, poboljšava se komunikacija te se jača osjećaj poštovanja među članovima kolektiva.“

„Ono što poslodavci moraju shvatiti jeste da dobrobiti društveno odgovornog poslovanja daleko nadmašuju s njime povezane troškove te da društveno odgovorno poslovanje nije način na koji se novci troše, nego način na koji se novci zarađuju. Materijalni poticaji radnika jedan su od najvrjednijih alata kojima se poslodavcima otvara mogućnost motiviranja radnika i njihove bolje angažiranosti.“, kaže Barišić.

Osim o svojim radnicima, tvrtke se moraju brinuti i o svojim potrošačima kao i cijeloj lokalnoj zajednici. Briga o potrošačima osigurat će lojalnost, a briga o lokalnoj zajednici opću dobrobit i bolji obrazovni, kulturni i financijski status cijele okoline. „To su razlozi zbog kojeg Kreditna unija Jamstvo sudjeluje u svim lokalnim kulturnim manifestacijama, programima obrazovanja djece i mladih kao i u mnogobrojnim donatorskim akcijama kojima se pomaže najpotrebitijima. To je ono što ljudi dugo pamte i spominju, a najčešće se pokaže puno efikasnijim od bilo kakvih promidžbenih aktivnosti“, završava član Uprave Kreditne unije Jamstvo, Petar Barišić.

Nastavi čitati

Aktualno

Vandalizam u općini Andrijaševci: Počastili se pizzom pa devastirali terasu

Objavljeno

-

Napisao/la

    75 pregleda

U noći između 30. studenoga i 1. prosinca više nepoznatih osoba uništilo je terasu, namještaj i vanjski dio zgrade na nogometnom igralištu u Andrijaševcima, priopćeno je danas iz Općine Andrijaševci.

„Nakon otkrivanja ovakvog vandalizma u jutarnjim satima, sve je fotografirano i dokumentirano, policija je izvršila očevid i započela je istraga.”, ističe načelnik Ante Rajković dodajući kako su vandalizam i oštećenja općinske imovine jedan je od učestalijih problema kojima s kojima se svakodnevno susreću u ovoj općini.

„Okupljanje i opijanje mladeži na javnim mjestima dovodi do vandalizma i oštećenja općinske imovine, a unatoč važećim odredbama Odluke o komunalnom redu Općine Andrijaševci, sankcioniranje počinitelja je otežano radi činjenice da se većina oštećenja događa u kasnim noćnim satima te je gotovo nemoguće spriječiti takvo ponašanje pojedinca te utvrditi počinitelje”, ističe Rajković.

Vandalizam, naglašava, čini problem koji svojim obuhvatom nije zanemariv, a u njegovu suzbijanju mještani mogu aktivno sudjelovati tako da sve nedozvoljene aktivnosti prijave na kontakt telefon 225-400 ili na e-mail opcina-andrijasevci@vk.htnet.hr.

„Svaka informacija koja dovede do počinitelja će biti nagrađena!”, poručuju iz Općine Andrijaševci.

„Važno je za dodati i činjenicu da su financijska sredstava utrošena na sanacije i popravke uslijed vandalizma, mogla biti utrošena na puno važniju komunalnu infrastrukturu stoga apeliramo na sve žitelje općine Andrijaševci da svojim ponašanjem i aktivnim djelovanjem doprinesu što boljem rješavanju problema vandalizma i oštećivanja općinske imovine”, ističe načelnik Ante Rajković.

Nastavi čitati

Zadnje objave

koronavirusprije 4 minute

Vlada izmijenila zakon i uvela kazne do 50 tisuća kuna za nepoštivanje covid potvrda

Vlada je na današnjoj sjednici izmijenila Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. U njega su unesene kazne za one...

Aktualnoprije 14 minuta

Božićnica 5.000, uskrsnica 2.500 kuna, bonovi, stipendije za studente, darovi za djecu i zajednički izleti – tako to rade u Kreditnoj uniji Jamstvo iz Županje

Društveno odgovorno poslovanje sve je više fokus kako potrošačima, tako i tvrtkama koje su uvidjele da percepcija kredibiliteta društveno odgovorne...

Aktualnoprije 1 sat

Vandalizam u općini Andrijaševci: Počastili se pizzom pa devastirali terasu

U noći između 30. studenoga i 1. prosinca više nepoznatih osoba uništilo je terasu, namještaj i vanjski dio zgrade na...

Aktualnoprije 2 sata

Uhićen piroman iz Ivankova, pokušao provaliti i u trgovinu u Vinkovcima

Prvog prosinca u ranim jutarnjim satima policijski službenici zatekli su 23-godišnjaka iz Vinkovaca u provali u trgovini mješovite robe u...

Vijestiprije 3 sata

Vinkovački tornjak najbolji na Priština Cup-u

U sklopu Priština Cup-a održane su 3 izložbe gdje je Bravo Tor Panonicus, brat svjetske prvakinje Betti Tor Panonicus, polučio...

koronavirusprije 3 sata

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 125 nova slučaja zaraze

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 125 novih pozitivnih osoba na COVID-19,...

Vijestiprije 5 sati

Dječji vrtić “Srce Marijino” za osmijeh malenog Tina

Područni objekt „Srce Marijino“ Katoličkoga dječjeg vrtića „Eden“ ovog Božića pokušat će staviti osmijeh na lice jednom posebnom dječaku. Organizirali...

Aktualnoprije 19 sati

Akcija “Biti vidljiv biti siguran” provedena u Županji

Policijski službenici Postaje granične policije Županja, u suradnji s Vijećem za prevenciju kriminaliteta grada Županja, proveli su preventivno – represivnu...

Najčitanije