16 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. srpnja 2022.

Ministar Malenica: u sljedećoj godini cilj je riješiti sve sudske predmete starije od sedam godina

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je kako je cilj u sljedećoj godini riješiti sve sudske predmete starije od sedam godina, naglasivši kako su nezadovoljni dugotrajnošću sudskih postupaka i velikim brojem neriješenih predmeta.

Po podacima koje je iznio, u Hrvatskoj je oko 25 tisuća predmeta starije od sedam godina, a cilj mu je u sljedećoj godini riješiti sve takve predmete na svim sudovima u Hrvatskoj.

Najavio je, prenosi Hina, da će izraditi akcijski plan za svaki pojedinačni sud, a već je razgovarao sa svim predsjednicima sudovima koji bi trebali voditi najviše računa o trajanju postupaka i utjecati na suce da se više angažiraju na pojedinim predmetima. Osim kroz rad svakog pojedinog suda i predsjednika suda na smanjenje sudskih postupaka pokušat će utjecati kroz izmjene zakonodavnog okvira, odnosno skraćivanjem rokova i ubrzavanjem postupaka, poštujući neovisnost pravosuđa.

Malenica je napomenuo da su ipak zabilježili određeno smanje predmeta s 480.000 na kraju 2019. na 410.000 prošle godine.

Upitan za problem žena žrtava nasilja koje o tome šute jer ne vjeruju dovoljno institucijama, rekao je da su već najavili izmjene Kaznenog zakona kako bi se spolno uznemiravanje gonilo po službenoj dužnosti. No, kazao je i da je na žrtvama da koriste zakonske mogućnosti, a da sudovi sude prema propisima i zakonu. Poručio je kako im je svakako interes, kad se radi o tim nedjelima, da postupak što prije završi i da žrtve ne prolaze traumu na suđenjima pa će ići prema ograničavanju trajanja postupaka, ali i prema tome da se veže suce kako bi u određenom vremenskom roku donijeli presudu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno