1 C
Vinkovci
Srijeda, 7. prosinca 2022.

Ministar Marić: Nužan preduvjet financijske stabilizacije zdravstva je kontrola rashoda

Više od autora

- vl promo-


Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je da bi do kraja lipnja dospjele obaveze prema veledrogerijama trebale biti svedene na razinu od oko 2,5 milijarde kuna, pri čemu je istaknuo da je kontrola rashoda nužan preduvjet financijske stabilizacije.

“Ako se ne poduzmu daljnji iskoraci po pitanju zdravstva, onda se opet početkom iduće ili krajem ove godine mogu javiti isti problemi. Konačno moramo napraviti iskorak koji će dovesti do financijski održive situacije“, izjavio je potpredsjednik Vlade novinarima u Hrvatskom saboru nakon što je predstavio prijedlog rebalansa ovogodišnjeg državnog proračuna. Marić je poručio i da će resor financija biti na raspolaganju Ministarstvu zdravstva u svim njihovim prijedlozima za racionalizaciju troškova. Kontrola rashoda i troškova nužan je preduvjet financijske stabilizacije i bez toga se iskorak ne može očekivati. S druge strane, tu je i prihodna strana koja će također dati svoj doprinos, rekao je, dodavši kako ne treba stalno i isključivo gledati na prihodnu stranu. Tako je podsjetio da je, osim više sanacija, relativno nedavno došlo i do povećanja zdravstvenog doprinosa, no obveze su nastavile rasti.

Ustvrdio je i da u reformi zdravstva, koja bi kroz određeno vrijeme trebala biti prezentirana, povećanje doprinosa za zdravstvo nije tema, poručivši da se Vlada jasno odredila po pitanju porezne politike, u smjeru poreznog rasterećenja i ukidanja poreza.

“Bez obzira na sve okolnosti, bilo kakvo povećanje poreza nije opcija”, izjavio je Marić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno