Nagrada “Marin Držić” za šest dramskih djela

0
556
Foto: Dom Marina Držića

Ministarstvo kulture objavilo je dobitnike Nagrade za dramsko djelo “Marin Držić” za 2019. godinu. Ova nagrada dodjeljuje se u svrhu poticanja hrvatskoga dramskog i kazališnog stvaralaštva. Pod nazivom Nagrada za dramsko djelo „Marin Držić“ dodjeljuje se od 1991. godine, a prethodila je Stimulacija za dramsko stvaralaštvo.

Prema većinskoj odluci Stručnog povjerenstva u sastavu: predsjednica izv. prof. Branka Cvitković, Nenni Delmestre i prof. dr. sc. Sanja Nikčević, dobitnici Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ za 2019. godinu su:

I. nagrada: Dino Pešut “Granatiranje”, II. nagrada – ravnopravno: Mateja Posedi “Međimurski lepi dečko” i Davor Špišić “Dječak”, III. nagrada – ravnopravno: Branislav Glumac “Hvatači sjenki”, Katja Grcić “Strah tijela od poda” i Espi Tomičić “#ostavljamvamsvojekodoveihvalazaprijateljstvo ili #bitćesveokej”.

Kako se ističe, važnost ove nagrade očituje se u kontinuiranoj potpori razvoju hrvatskog dramskog stvaralaštva i uprizorenjima nagrađenih suvremenih dramskih djela kao bitnih sastavnica hrvatskog književnog i kazališnog korpusa te hrvatskog kulturnog identiteta.

Kontinuiranom dodjelom Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“, navodi se, ostvareni su važni pomaci te je postignuta veća vidljivost hrvatskog dramskog pisma, nagrađeni su mnogi mladi i neafirmirani autori, jednako kao i već istaknuti dramski pisci. Uz potporu Ministarstva na kazališnu scenu postavljeni su brojni nagrađeni tekstovi, a daje se potpora izdavanju zbornika nagrađenih dramskih tekstova u izdanju izdavačke kuće „Disput“, što omogućuje trajnu dostupnost nagrađenih djela.

Nagrađenim autorima nagrada se dodjeljuje u novčanom iznosu: prva nagrada iznosi 40.000,00 kn, druga nagrada 30.000,00 kn, a treća 20.000,00 kn. U slučaju da dva autora ravnopravno dijele jednu nagradu, svaki dobiva puni iznos. Ministarstvo se također obvezuje sufinancirati postavljanje na scenu nagrađenih tekstova.

Svečana dodjela Nagrade „Marin Držić“ tradicionalno se održava na otvorenju Festivala hrvatske drame „Marulićevi dani“ u Splitu, ali zbog provođenja mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i preporuke o odgađanju svih organiziranih okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi, o dodjeli Nagrade „Marin Držić“ Ministartsvo će izvijestiti naknadno, stoji u objavi.